„LA SERENATA” o seara de canțonete italiene

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din cadrul Complexului Național Muzeal Moldova Iași vă invită marți, 27 februarie 2024, orele 17.00 la un recital de canțonete italiene în interpretarea bas-baritonului Andrei Yvan, acompaniat la pian de Adina Alupei.

Evenimentul „LA SERENATA – O seară cu cele mai frumoase și mai cunoscute canțonete italiene” este primul dintr-o serie de serate muzicale pe care Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” își propune să le organizeze periodic pentru a reanima atmosfera saloanelor din casele boierești din veacul al XIX-lea.

Andrei Yvan s-a implicat încă din perioada studenției în diferite proiecte prin susținerea a numeroase recitaluri de acompaniament de arii, lied-uri și „spectacole examen” cu rolurile: Orfeu din „Orfeu și Euridice”,  Salieri  din „Mozart și Salieri”,  Don Anibale  din  ”Il Campanello” etc. Debutează la nivel internațional în cadrul  „Festivalului Studențesc” de la Timișoara cu rolul „Pampon” din ”D’ale Carnavalului” sub conducerea maestrului dirijor Radu Pantea, cu spectacole organizate la Teatrul din Tody (Italia) și la Filarmonica din Bertrange (Luxembourg). Participă activ la Masterclass-uri susținute de:  Mirella Freni (Italia),  Ana Maria Ferrante (Italia), Jean Louis Chastaing (Franța),  Josephine Lupianes (Spania), Monika Mauch (Germania), Michel Sturm și Thomas Schmieger (Germania), Viorica Cortez (Franța).

„LA SERENATA o seara de canțonete italiene

Colaborează cu Opera din Freiburg, Germania pentru rolul ”Reinmar” din ”Tannhäuser”, cu același spectacol debutând și pe scena Teatrului de Operă din Norwich, Anglia, fiind ulterior angajat al  Ansamblului Teatrului de Operă din Freiburg. Din 2018 este angajat al Operei Naționale Române din Iași având un bogat repertoriu de operă, operetă și vocal-simfonic.

Adina Alupei a colaborat, ca profesor asociat, în perioada octombrie 2021 – iulie 2023, cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași la clasa de dirijat orchestră a maestrului Dumitru Goia și la clasa de operă, sub îndrumarea lector univ. dr. Consuela Radu-Țaga. Are colaborări frecvente cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași și Corul Academic „Gavriil Musicescu”.

Din bogata activitate artistică amintim participarea ca pianist acompaniator la masterclass-uri susținute de mezzosoprana Viorica Cortez, tenorul Giuseppe Pastorello, tenorul Marius Vlad Budoiu, baritonul Alfio Grasso, mezzosoprana Lucia Papa, soprana Elena Moșuc, soprana Mioara Cortez, soprana Cellia Costea și bas-baritonul Cristian Hodrea (în cadrul Academiei Icon Arts), dirijorul Alexander Walker și maestrul Cristian Mandeal.

Vă așteptăm la evenimentul „LA SERENATA,  unde vă veți putea întâlni cu cele mai frumoase și mai cunoscute canțonete italiene.  Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Search

aprilie, 2024