Străina Hortensia Papadat-Bengescu

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează, în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, o expoziție dedicată prozatoarei Hortensia Papadat-Bengescu.

Expoziția cu genericul Străina Hortensia Papadat-Bengescu reconstituie traseul biografic al autoarei prin intermediul obiectelor personale, fotografiilor și al pasajelor din biografia romanțată scrisă de Ana Maria Sandu și va putea fi vizitată în perioada 8 martie – 8 aprilie 2023, în foaierul de la etajul I al Casei Muzeelor.

Straina Hortensia Papadat-Bengescu

Hortensia Papadat-Bengescu (1876-1955) a fost o prozatoare importantă din perioada interbelică. Deși a debutat la vârsta de 43 de ani, activitatea sa literară intensă și bogată a consacrat-o drept o „mare europeană” și creatoarea unui univers literar inconfundabil, rămânând în istorie drept o autoare reprezentativă.

Începuturile scriitoarei sunt legate de revista „Viața românească” de la Iași, unde numele ei a apărut pentru prima dată în ianuarie 1913, sub proza Viziune. A fost apreciată și încurajată de criticul literar Garabet Ibrăileanu, în mod deosebit pentru analiza fină, feminină din scrierile sale. Hortensia Papadat-Bengescu s-a alăturat apoi cenaclului literar al lui Eugen Lovinescu, colaborând frecvent la revista „Sburătorul”. În literatură s-a distins printr-o proză psihologică aparte, care a însemnat, spun criticii, primul pas spre modernizarea romanului românesc. Mulți o apreciază drept cea mai importantă prozatoare de la începutul secolului al XX-lea.

Vernisajul expoziției Străina Hortensia Papadat-Bengescu va avea loc miercuri, 8 martie 2023, de la ora 12:00. Invitata Mihaela Damian, muzeografă, va prezenta albumul „Hortensia Papadat-Bengescu în oglinda timpului”, care valorifică fotografiile, în mare parte inedite, din colecția personală a profesorului Gheorghe Frătiță, precum și alte obiecte reprezentative aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, din colecția „Memoriale-Iveşti”.

După vernisaj, elevii claselor a XI-a A și B de la Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” vor participa la o discuție în jurul biografiei romanțate Hortensia Papadat-Bengescu. Străina, scrisă de Ana Maria Sandu. Autoarea va interveni prin Zoom și va răspunde curiozităților participanților referitoare la Străina pe care a recompus-o în cartea apărută la Editura Polirom.

Expoziția Străina Hortensia Papadat-Bengescu este curatoriată de Ana Honcu și Nicoleta Dabija, muzeografe la MNLR Iași, și poate fi vizitată în perioada 8 martie – 8 aprilie 2023, la etajul I al Casei Muzeelor, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – intrarea ultimului vizitator).

Search

decembrie, 2024