Conferință la Casa Junimii despre începuturile orașului Chișinău

Vineri, 26 august 2022, de la ora 15:00, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, sala Studio J, va avea loc conferința „Începuturile și dezvoltarea orașului Chișinău (secolele XV-XIX)”, susținută de arh. dr. Sergius Ciocanu.

Conferința va aborda problematica apariției și dezvoltării orașului Chișinău în calitate de localitate urbană, de la primele mențiuni documentare până în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Sergius Ciocanu este absolvent al Universității de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din București. A fost specialist principal la Direcția Generală Arhitectură şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Ministerului Construcțiilor Republicii Moldova (2000-2002), consultant la Direcția Generală Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii (2002-2005), Șef la Direcția Patrimoniu Cultural (2010-2017). Din anul 1995 până în prezent, desfășoară o intensă activitate academică în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, în calitate de conferențiar (Departamentul Arhitectură), respectiv, din anul 1997 și până în prezent, fiind cercetător științific superior la Institutul Patrimoniului Cultural.

Conferință la Casa Junimii despre începuturile orașului Chișinău

Sergius Ciocanu este autorul monografiei „Orașul Chișinău: începuturi, dezvoltare urbană, biserici” (Editura Cartadict, Chișinău, 2017), dedicată începuturilor, dezvoltării urbane și bisericilor orașului Chișinău, precum și al monografiei despre localitățile din zona Orheiul Vechi, coordonatorul mai multor proiecte de legi și regulamente din domeniul protejării patrimoniului cultural național și al unui ghid de politici de protejare a patrimoniului construit.

Evenimentul din data de 26 august 2022 face parte din seria de conferințe „Patrimoniu și comunitate: Iași-Chișinău”, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural din Chișinău și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași.

Intrarea la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru a putea facilita accesul celor care nu pot ajunge la conferință, aceasta va putea fi urmărită și live, pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

 

Search

noiembrie, 2024