15 februarie – Ziua Națională a Lecturii

Pentru a marca Ziua Națională a Lecturii și aniversarea a două personalități culturale, Spiru Haret și Titu Maiorescu, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează marți, 15 februarie 2022, o serie de evenimente și programe culturale.

La Muzeul „Mihail Sadoveanu” va avea loc inaugurarea expoziției Titu Maiorescu și Spiru Haret – deschizători de carte, dedicată memoriei acestor inițiatori ai fenomenului extins al lecturii. Expoziția ilustrează aceste personalități culturale prin diverse cărți, documente, fotografii.

În parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, de la ora 10:00, va avea loc dezbaterea online Impactul lecturii în școală și în societate (via Zoom), la care vor participa Cătălin-Mihai Ștefan, educator muzeal, și Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf la MNLR Iași.

Ziua Nationala a Lecturii

Printr-un proiect organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din București în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, personalități ale lumii culturale românești discută despre importanța lecturii cu elevi de la colegii și licee din București și Iași. Astfel, la Iași, începând cu ora 10:00, scriitoarele Nicoleta Dabija și Antonia Mihăilescu se vor întâlni cu elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, iar de la ora 11:00, scriitorul Dan Lungu și actorul Horațiu Mălăele se vor întâlni cu elevii de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”.

În intervalul orar 11:00-12:00, via Zoom, va avea loc o nouă activitate din cadrul proiectului Strategii de lectură creativă, în parteneriat cu Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași. După ce vor descoperi Muzeul Poezie(i) de la Casa Muzeelor, elevii vor participa la dezbateri interactive despre tehnici de valorificare a unor opere literare, pornind de la textul poetic neomodernist „Lecția despre cub” de Nichita Stănescu.

De la ora 14:00 va avea loc activitatea de educație literară Albumul cu poezii: Otilia Cazimir, via Google Meet, în parteneriat cu Liceul Teoretic Național București, în cadrul căreia copiii de clasa a II-a vor descoperi mai multe despre „poeta sufletelor simple” prin intermediul unor jocuri distractive, după care vor lectura poezii din opera acesteia.

Ziua Națională a Lecturii va fi marcată și printr-o ediție specială a proiectului Junimea XXI, Seria poezie, proiect marca MNLR Iași ce constă în ateliere de lectură, scriere creativă, lansări de carte, lecturi publice cu poeți (re)cunoscuți. Întâlnirea de la ora 17:00 va consta într-o lectură publică care va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook Junimea XXI. Invitați sunt poetul Andrei Novac și Flavia Lupu, artist vizual, cea care a ilustrat cea mai recentă carte a scriitorului.

MNLR Iași va lansa Lecturi peste timp, un nou proiect ce valorifică fonoteca Radio România Iași. Astfel, în primul episod publicul îi va putea asculta, pe canalul de YouTube al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, pe Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, George Călinescu și Emil Botta citind diverse texte de și despre Mihai Eminescu.

Mai multe detalii se găsesc pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Search

decembrie, 2024