Asociația Zi de Bine continua faptele bune

Asociația Zi de Bine a amenajat cea de-a șaptea cameră de audiere pentru copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni, de această dată în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. Demersul face parte din proiectul Loc de Bine, demarat încă din luna februarie 2021. Până în prezent, Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine, împreună cu Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și cu susținerea Ministerului Public, au amenajat șase astfel de camere, în cadrul Parchetelor de pe lângă tribunalele din Constanța, Vrancea și Vâlcea și respectiv Argeș, Sibiu și Mureș.

Asociația Zi de Bine 01

Loc de Bine înseamnă nu doar amenajarea prietenoasă a unui spațiu, ci o metodă științifică de interviu, realizat de oameni pregătiți, în încăperi special create pentru copii. Loc de Bine este un spațiu confortabil, unde copilul poate căpăta curaj să vorbească despre experiența prin care a trecut, fără riscul retraumatizării.

Bugetul pentru implementarea acestui proiect a fost de 13.000 de euro.

„În luna februrarie 2021, când am demarat proiectul Loc de Bine, alături de Asociația Pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, în România exista o singură cameră de audiere pentru minori, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. La începutul anului trecut am mai amenajat încă trei astfel de camere în cadrul Parchetelor de pe lângă tribunalele din Constanța, Vrancea și Vâlcea. Până la finalul anului 2021 am reușit să mai amenajăm încă trei, în Argeș, Sibiu și Mureș. Luna aceasta ne-am propus să continuăm demersul și să amenajăm cea de-a șaptea cameră pentru copii, un spaţiu utilat și decorat specific pentru copii, cu elemente și materiale de sprijin care să îi ajute să își spună povestea”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Asociația Zi de Bine 02

Loc de Bine dă șansa desfăşurării audierii minorului după un protocol adaptat vârstei și de către un specialist intervievator, într-un spaţiu amenajat specific pentru copii, cu elemente și materiale de sprijin care să îi ajute să își spună povestea.

Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul, care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică. Fereastra unidirecțională dintre cele două camere permite observarea procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alți adulți necunoscuți sau care îi reactivează emoțiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate.

Pe lângă autenticitate, înregistrarea furnizează, așa cum cere CEDO în multe condamnări contra statului român, premisele unei evaluări psihologice obligatorii în dosarele cu victime vulnerabile. Iar cel mai important lucru este că reaudierea copilului este rareori necesară.

Asociația Zi de Bine 03

„Proiectul Loc de Bine a avut un ecou în toate mediile judiciare din România: poliție, parchete și instanțe, care s-au inspirat pentru propriile proiecte. În cadrul singurului tribunal pentru minori din România a fost amenajată, în luna noiembrie 2021, o astfel de cameră dedicată copiilor. Colaborarea cu Asociația Zi de Bine și implicit proiectul Loc de Bine a făcut LUMINĂ și a dat un nou ritm protecției copiilor, victime ale infracțiunilor în România”, a declarat Mihaela Chiper, președintele Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin intermediul FB fundraiser: shorturl.at/tGKZ6. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza .

Search

aprilie, 2024