Pictură Nihonga din Japonia, la Palatul Culturii din Iași

În perioada 8 decembrie 2021 – 31 ianuarie 2022, la Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași a fost prezentată publicului expoziția de artă vizuală ”The Moon Glows the Same”, semnată de artistul român Roland Pangrati și curatoriată de Cristina Simion. În încheierea acestui proiect expozițional vă invităm duminică, 30 ianuarie 2022, ora 17.00, să participați la workshopul de prezentare a materialelor și tehnicilor specifice stilului de pictură Nihonga din Japonia, susținut de pictorul român Roland Pangrati, la Palatul Culturii, în prezența Excelenței Sale, Domnul Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România.

pictură Nihonga din Japonia, susținut de pictorul român Roland Pangrati

Acest eveniment este organizat sub patronajul Ambasadei Japoniei în România, cu sprijinul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași și se înscrie în seria de manifestări dedicate Centenarului stabilirii relațiilor diplomatice dintre Japonia și România.

Stilul de pictură Nihonga are o tradiție mai îndelungată de 1000 de ani, iar Roland Pangrati este unul dintre putinii artisti contemporani care abordează această tehnică picturală, pe care a descoperit-o, în 2018, pe parcursul vizitei din Japonia. De atunci a început sa studieze această tehnică, în Tokyo, și să creeze propriul concept de reprezentare plastică din arta sa.

Roland Pangrati este cunoscut pentru modul în care combină abstractul minimalist cu tehnici de pictură japoneze, mai vechi de 1000 de ani. El foloseste în realizarea operelor sale, pigmenți minerali naturali obtinuți din pietre măcinate în diferite granulații, Gofun (alb de perlă făcut din stridii – scoici care fac perle), aur, argint si cupru, acestea fiind combinate cu clei special obținut din extragerea proteinei animale, prin fierbere, pentru a crea astfel culori intense. Culorile astfel obtinute, sunt asezate pe hârtie Washi, cu durabilitate mai mare de 1000 de ani, realizată manual în Japonia, din fibre de Kozo (dud japonez). În anul 2014, hârtia japoneză Washi a fost declarată Patrimoniu Cultural Imaterial al UNESCO, fiind recunoscută ca una dintre Valorile Intangibile ale Umanității.

Abordarea acestei teme în cadrul workshopului reprezintă un prilej de descoperire a unor materiale și tehnici specifice stilului de pictură Nihonga din Japonia.

Înscrierea participanților se face la tel. 0232 275 979, int. 129 / 151; e-mail: contact@palatulculturi.ro.

Accesul la eveniment se face în baza prezentării certificatului verde Covid-19, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Search

septembrie, 2023