Iașul va găzdui o conferinta europeana de anvergură dedicata economiei sociale. Conferința „Enterprising for tomorrow — Social entrepreneurship & youth engagement” este organizată de Fundația „Alături de Voi” România, împreună cu 25 de parteneri naționali și europeni. Organizatorii se așteaptă la o participare de peste 700 de persoane la nivel internațional.
Iașul va fi, în această săptămână, gazda unui eveniment european de anvergură dedicat economiei sociale. Conferinta europeana „Enterprising for tomorrow — Social entrepreneurship & youth engagement” va fi organizată de Fundația „Alături de Voi” (ADV) România, alături de 25 de parteneri naționali și europeni. Evenimentul cuprinde 28 de teme de interes, prezentate de către speakeri de la nivelul Comisiei Europene, Parlament European, Guverne din România, Republica Moldova și Ucraina, rețele europene și naționale, precum și instituții financiare și de economie socială. Evenimentul organizat în format online, va fi transmis joi, 13 mai 2021, începând cu ora 10.00, live pe pagina de FaceBook a Fundației ”Alături de Voi” România.
Primul IFN dedicat întreprinderilor sociale
În cadrul conferinței vor fi prezentate detalii în premieră despre AFIN, prima instituție de finanțare non-bancară dedicată întreprinderilor sociale care se va autoriza anul acesta în România. Noua instituție, înființată în cadrul unui proiect european de către Fundaţia Alături de Voi România, în parteneriat cu Patria Credit IFN şi Federaţia Europeană a Băncilor Etice şi Alternative (FEBEA), va avea ca scop finanţarea afacerilor cu impact social din România. Noul IFN va fi dedicat în exclusivitate sectorului de economie socială, iar din acționariatul acestora vor face parte antreprenori sociali, companii business, instituții financiare, consultanți în domeniu și orice entitate / persoană care poate aduce plus valoare.
„Ideea acestui IFN vine din nevoia pe care o au întreprinderile sociale de a avea acces la finanțare pentru dezvoltarea afacerii. Suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu deținem o entitate specializată în creditarea întreprinderilor sociale. Am decis că este timpul să ne implicăm și să creăm un astfel de instrument, care să aibă integrate principiile sociale și economice de funcționare prevăzute de legea economiei sociale. Ne dorim să transferăm către sectorul privat expertiza noastră de peste 13 ani în economie socială, expertiza Patria Credit IFN în astfel de instrumente de creditare, precum și a partenerului nostru european FEBEA – rețea a băncilor etice și alternative din Uniunea Europeană”, a declarat Angela Achiței, antreprenor social & președintele Fundației „Alături de Voi” România.
Peste 30 de instituții private și-au anunțat deja intenția de a contribui la înființarea și dezvoltarea acestui instrument de creditare, care va acționa atât în România, cât și în Republica Moldova și Ucraina
„Odată cu creșterea sectorului de economie socială, valorificarea potențialului întreprinderilor sociale, poate fi obținut, dacă le ajutăm să-și crească capacitatea, să inoveze și să-și maximizeze impactul social și economic pe care îl pot genera în comunitate. Aceste entități pot combate sărăcia și inechitatea socială, pot crea locuri de muncă pentru grupuri vulnerabile cu servicii suplimentare de suport, pot contribui la protejarea mediului prin soluții verzi și inovatoare de reutilizare, pot revitaliza comunități prin industrii creative și numai”, a adăugat Angela Achiței.
Toți cei care vor dori să devină acționari ai acestui IFN pot afla informații esențiale în cadrul conferinței transmisă online de la Iași.
Bani pentru afacerile sociale din Republica Moldova și Ucraina
După înființarea în România a 42 de întreprinderi sociale în calitate de administrator de grant pe Fondul Social European, ADV România, va prezenta, tot în cadrul conferinței, detalii privind o nouă ediție a competiției „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”. „De data aceasta, finanțarea este adresată tinerilor din Republica Moldova și Ucraina, unde alte 8 întreprinderi sociale vor fi înființate și dezvoltate prin acest program”, menționează Angela Achiței.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate în premieră și date din „Barometrul Economiei Sociale”, realizat de Fundația „Alături de Voi” România, care va face o radiografie completă a acestui domeniu.
Luna mai, luna promovării economiei sociale
Conferinta europeana „Enterprising for tomorrow — Social entrepreneurship & youth engagement” are loc în contextul în care luna mai este declarată, prin lege, luna promovării economiei sociale. Această lună este astfel dedicată evenimentelor și acţiunilor de mediatizare a domeniului, având ca scop o mai bună înțelegere a conceptului, dar și încurajarea cooperării şi solidarității sociale.
În prezent, în Europa funcționează peste 2,8 milioane de întreprinderi în economia socială, reprezentând 10% din afacerile din UE, conform raportului „Evoluții recente ale Economiei Sociale în Uniunea Europeană”, emis de către CIRIEC-International. Până în luna martie 2021, în România se atestaseră 1.642 de întreprinderi sociale, potrivit datelor din Registrul național al întreprinderilor sociale al ANOFM, din care 89 în județul Iași.