„Vasile Alecsandri – 130 de ani de eternitate” la Muzeul Unirii

Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iași, Arhivele Naționale ale României – SJAN Iași și Biblioteca Centrală Universitară „M. Eminescu” Iași organizează, în perioada 18 decembrie 2020 – 17 ianuarie 2021, expoziția „Vasile Alecsandri – 130 de ani de eternitate”.

Expoziția reunește obiecte, fotografii, documente originale din colecțiile instituțiilor partenere, care ilustrează aspecte ale vieții unei personalități complexe, Vasile Alecsandri (1821 – 1890) manifestându-se ca poet, folclorist, dramaturg, dar și în planul vieții politice, fiind cunoscut ca revoluționar, ministru sau diplomat.

expo alecsandri-muzeul unirii

Prezentarea acestui demers expozițional va avea loc vineri, 18 decembrie 2020, începând cu ora 11.00, în cadrul unui vernisaj online, pe pagina facebook.com/PalatulCulturiiIasi. Primii vizitatori ai expoziției pot participa la eveniment, în număr limitat, grupurile admise în muzeu în această perioadă fiind de maximum 20 de persoane.

Considerat unul dintre fondatorii culturii române moderne, „Bardul din Mircești” a fost recunoscut ca „poet național” încă din timpul vieții. Lui Alecsandri îi aparține expresia „Românul e născut poet”, de la el ne-au rămas baladele „Miorița” (1850) și „Andri Popa”, el a redactat „Petițiunea-proclamație”, principalul document al Revoluției de la 1848 din Moldova și a scris versurile cunoscutei poezii „Hora Unirii” (1856). A fost Ministrul de Externe care a notificat pe consulii străini de la Constantinopol de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn (5 ianuarie 1859).

De asemenea, Vasile Alecsandri a pus bazele Teatrului Național (1840) din Iași, care îi poartă astăzi numele. În teatru, este creatorul unor personaje celebre, precum nemuritoarea „cucoana Chirița”. A omagiat în versuri vitejia ostașilor români în Războiul de Independență (1877), iar recunoașterea internațională a geniului său poetic a venit prin câștigarea cupei Gintei Latine, în 1878, la concursul de la Montpellier, inițiat de Fr. Mistral. A fost un apropiat al Reginei Elisabeta (poeta Carmen Sylva) și a scris versurile pentru „Imnul Regal”, cu prilejul încoronării lui Carol I (1881).

Expoziția „Vasile Alecsandri – 130 de ani de eternitate” va putea fi vizitată până pe 17 ianuarie 2021, la Muzeul Unirii din Iași, str. Lăpușneanu nr. 14 (miercuri – duminică, orele 10.00 – 17.00; ora 16.30, ultimul vizitator), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.

Search

decembrie, 2024