Bacalaureatul sau examenul maturitatii incheie ciclul celor 12 clase si deschide o noua etapa pentru fiecare licean. Cu siguranta te-ai gandit de nenumarate ori ce vei face dupa acest examen, ce facultate vei urma sau ce vrei sa faci in viata, in ce domeniu sa profesezi. Poate unii dintre voi sunteti siguri pe decizia luata si sunteti entuziasmati de alegerea facuta, in schimb, altii poate ati luat o decizie de care inca nu sunteti siguri.
Atras de mai multe domenii din viata de zi cu zi crezi ca este simplu sa iei o decizie in ceea ce priveste urmatoarea etapa din viata ta. Dar atunci când toate variantele sunt tentante din perspective diferite, decizia nu mai pare asa usoara. Astfel, apare teama de a pierde ceva ce este considerat a fi foarte atractiv.
Primul lucru la care trebuie sa te gandesti in momentul in care vrei sa alegi o facultate potrivita pentru domeniul de activitate in care iti doresti sa activezi este sa te gandesti si sa identifici toate criteriile importante pentru tine.
Iti poți stabili lucrurile importante din domeniul tau si activitatile pe care le poti face pentru a avea viata cat mai dinamica, fara monotonie. De exemplu te gandesti ca domeniul tau sa fie creativ, dinamic, sa presupuna lucrul cu oamenii, sa iti ofere posibilitatea de a calatori frecvent si sa iti ofere prilejul de a-i ajuta pe cei care apeleaza la tine. De asemnea poate fi si contrariul acestora, depinde de fiecare persoana in parte. Dupa ce iti stabilesti aceste criterii pentru tine, trebuie sa identifici domeniile pe care le-ai luat in calcul si daca se potrivesc.
Urmatorul pas este sa identifici atuurile si defectele fiecarui domeniu. Cum fiecare lucru are plusuri si minusuri asa trebuie sa iti stabilesti si tu care sunt punctele forte si care sunt dezavantajele. Pentru tine ceea ce reprezinta un minus pentru altcineva reprezinta un plus de aceea tu trebuie sa te gandesti si sa stabilesti aceste repere foarte importante. Daca vrei sa iei decizia cea mai buna trebuie sa le studiezi foarte atent.
Desi este mai usor sa ne lasam influentati de alte persoane in luarea unor decizii, nimeni nu ar trebui sa ia decizii in locu tau. In general oamenii sunt tentati sa ceara pareri si sfaturi de la alte persoane pentru a nu se simti in totalitate responsabili de consecintele deciziilor.
Poate te intrebi cum stii ca ai luat cu adevarat decizia potrivita. Raspunzul il stii chiar tu, deoarece atunci cand simti ca ai luat decizia buna pentru tine te simti motivat, determinat sa faci ceea ce tie iti place.
Trebuie sa tii cont ca tendintele din piata muncii se schimba mereu si trebuie sa fii in pas cu ele pentru a nu avea dificultati pe parcurs. Poti analiza si oportunitatile de pe piata muncii pentru a le pune in balanta cu interesele tale profesionale.
Iata cateva intrebari pe care ar trebui sa ti le pui pentru a veni in ajutorul deciziei tale.
- Profilul liceului ti-a placut? A fost util pentru tine?
- Care sunt pasiunile tale?
- Spre ce domeniu vrei sa te indrepti?
- Daca ai alege o facultate exact asa cum simti, fara a tine seama de parerile celor din jur, ce ai alege?
- Care sunt criteriile pentru alegerea unei facultati?
- Care sunt facultatile pe care le-ai luat in calcul?
- In ce domeniu vei lucra la finalul facultatii?
Asadar este esential ca decizia legata de viitoarea ta cariera sa fie trecuta prin propriile filtre, sa fie gandita intr-un mod critic, sa fie analizata si sa fie una asumata in totalitate de catre persoana ta.