Sunteți în căutare de activități și jocuri pentru copii în casă? Atunci înseamnă că ati nimerit unde trebuie, pentru că am pregătit pentru voi câteva idei de jocuri pe care să le faceți în interior. Pentru ca mai avem de stat in casa venim cu noi propuneri de activitati pentru cei mici.
Jucați-vă jocul ,,Statuia” – Puneți muzică de dans și din când în când opriți muzică, copilul trebuie să stea că o statuie indiferent de poziție atunci când muzică s-a oprit. Cine s-a mișcat iese din joc, ultimul rămas e câștigătorul.
Ghicește numărul / ghici la ce mă gândesc – Cum se joacă? Se alege un jucător care începe. El va scrie un număr între 1 și 100, și va avea grijă că ceilalți să nu vadă numărul. După care va spune: „Mă gândesc la un număr între 1 și 100, următorul jucător va încerca să ghicească, iar primul răspunde, „mai mare” sau „mai mic”, după caz. Apoi al treilea jucător va ghici, și tot așa în cerc, până cineva răspunde corect. Exemplu: Jucătorul 1: Mă gândesc la numărul …Jucătorul 2: Este 45? Jucătorul 1: Nu, mai mare. Jucătorul 3: Este 74? Jucătorul 1: Nu, mai mare. Jucătorul 4: Este 94? Jucătorul 1: Nu, mai mic. Jucătorul 2: Este 93? Jucătorul 1: Nu, mai mic. Jucătorul 3: Este 80? Jucătorul 1: Nu, mai mare. Jucătorul 4: Este 83? Jucătorul 1: Ai ghicit. Nu trebuie că cifra să fie neapărat până la 100. Copiii mai mici se pot juca cu cifre cuprinse între 10 și 50, iar cei mai mari ar putea să ajungă și până la 500 sau chiar mai mult!
Jucați-vă de-a poștașul – Faceți o gentuță de poștaș din carton, atașându-i o curea confecționată dintr-un cordon vechi. Cu ocazia aceasta puteți împacheta un cadou sau lipi scrisori.
Jucați-vă de-a doctorul și pacientul – Copiii adoră jocul acesta și se simt responsabili să facă o treabă importantă. Lasă-ți copilul să-ți bandajeze piciorul (sfătuiește-l cum să se ferească de accidente și ce să facă în cazuri de urgență). Lasă-l să te ungă cu o cremă ,,miraculoasă” și să îți dea pastile.
Gustă și ghicește – Este un joc cu ajutorul căruia ai ocazia să-l convingi pe copil să guste diferite mâncăruri și să ghicească ce este. Alegeți câteva alimente (dulci, sărate, acre) le puneți pe o farfurie, legați copilul la ochi cu o eșarfă și îi dați în gură un produs. El trebuie să ghicească ce este, dacă nu reușește atunci să descrie ce gust are, textura, consistentă și să spună dacă îi place sau nu. Dacă îi place și ghicește corect îl lăsaţi să mănânce, dacă nu va aștepta până când răspunsul e corect. Recompensa este să primească produsul pe care l-a ghicit.
Ghicește cuvântul – Materiale necesare: plăcute mici cu litere – multe (le puteți utiliza pe cele de la Scrabble spre exemplu), sau vă puteți face propriile dvs. plăcute: tăiați o bucată de carton în pătrățele mici și scrieți pe fiecare câte o literă.Cum se joacă? În funcție de numărul de jucători, poate doriți să împărțiți copiii în echipe. Dacă aveți mai mult de 3 sau 4 echipe veți avea nevoie de o mulțime de litere. Alegeți o colecție de cuvinte, pe care credeți că fiecare copil sau echipa va fi capabil să le decodeze. Copiii mai mici vor avea nevoie de cuvinte simple și mai puține la număr, iar cei mai mari vor putea face față probabil, cu 5 sau 6 cuvinte mai lungi. Încercați să dați o temă fiecărui grup de cuvinte. De exemplu: Pentru copii mici, animale de fermă – rață, pisica, câine și vacă. Pentru copii mai mari, animale de fermă – rață, pisica, câine, vacă, gasca și găină. Pentru grupuri mixte de copii, inclusiv adulți, animale – antilopă, gâscă, pui, girafă, leu. Fiecare jucător sau echipa primește câte un teanc de litere, care vor formă cuvintele lor, precum și un indiciu referindu-se la grup („toate acestea le veți găsi la fermă”) sau la un singur cuvânt („are două stomacuri”). Primul jucător sau echipa care decodează toate cuvintele, câștigă. Acest joc poate deveni destul de captivant. Odată ce copiii înțeleg cum se joacă, ei își pot seta mereu alte provocări.
Casa înainte și după – Cum se joacă? Dacă sunteți pe cale să faceți o curățenie generală în casă, de ce să nu surprindeți rezultatele pe camera video? În primul rând, ajutorul dumneavoastră de încredere va trebui să filmeze în diferite camere și să surprindă provocările în materie de curățenie. Pe măsură ce copilul a terminat de filmat, el sau ea va trebui să vă descrie cum arată încăperile, și ce ar mai fi de făcut. Puneți temporar deoparte camera video, și ordonați împreună camerele. După ce ați terminat curățenia, copilul le va filma din nou, de preferință în aceeași ordine că mai înainte. Vizionați împreună filmulețul.
O zi de la coadă la cap – Astăzi vei putea să îi faci o surpriză plăcută copilului tău. Tot ce se întâmplă de obicei la începutul zilei va avea loc seara, și invers. Începeți ziua cu o poveste de culcare și o baie, dormiți dimineață somnul de după-amiază, și micul dejun la cină.Gândiţi-vă la alte lucruri pe care ați putea să le faceți, dar nu uita să îți anunți copilul de ce se va întâmpla și cere-i sugestii.
Jucați-vă de-a teatrul de păpuși din pungi de hârtie – Cum se joacă? Veți avea nevoie doar de o pungă de hârtie şi creioane colorate sau markere. Acum trebuie să desenați o față pe pungă de hârtie și aveți o păpușă! Pentru a face caracterele mai elaborate, decorați-le cu fire de ață care să înlocuiască părul, nasturi pentru ochi, și sclipici pentru obraji. Nu uitați să colorați buzele și genele. Opțiuni: dacă aveți pungi de hârtie de diferite mărimi puteți creea o familie întreagă – de la copii, părinți, bunici și alte rude, fiecare cu o expresie mai nostimă ca cealaltă. Puteți folosi de asemenea și ciorapi decorați pe post de păpuși.
Telefonul fără fir – Telefonul fără fir este unul dintre cele mai amuzante jocuri pentru copii de 5 ani. Cu cât îl joacă mai mulți copii cu atât jocul este mai distractiv. Cum se joacă? Copiii stau în șir unul lângă celălalt. Primul îi şopteşte REPEDE la ureche următorului copil un cuvânt, pe care nu are voie să îl repete. Acesta șoptește în acelaşi mod mai departe cuvântul (sau ce a înțeles) următorului copil și așa mai departe. Ultimul jucător trebuie să spună cu voce tare ce cuvânt a înțeles. Câteodată cuvatul de la final seamănă atât de puțin cu cel spus inițal și de aceea copiii se pot amuza copios.
Jucați-vă de-a „Detectivul” – Reguli: O persoană din grup va fi detectivul și va părăsi camera la început, în timp ce se va alege o altă persoană din grup care va trebui să fie ghicită (găsită) de către detectiv. Jocul devine amuzant pentru că atunci când detectivul se întoarce în cameră, persoana care trebuie ghicită de către el va face cu ochiul subtil spre o altă persoană din grup care se va ridica și va face ceva dramatic (orice). Iar jocul continuă astfel; detectivul are doar două șanse să ghicească persoană desemnată de grup la începutul jocului. Ai nevoie de: mult spaţiu și atitudinea potrivită. Cine câștigă: Detectivul care prinde cel mai repede persoana desemnată de grup să fie prinsă.
Cu siguranta si tu stii o multime de alte jocuri pentru copii. Ne-am bucura sa ne povestesti despre activitatile tale cu cei mici din acesta perioada.
Fie vreme bună, fie vreme rea, fie carantină acum te poți juca chiar în casa ta.
Să înceapă distracția!