Cum să îţi încarci corect telefonul

Zi de zi, intalnim tot felul de probleme la telefoanele noastre. Ba avem probleme cu semnalul telefonului, ba nu avem suficient spatiu de stocare ori se termina bateria prea repede. De fapt, distrugem viaţa bateriilor şi apoi ne mirăm că ne ţin prea puţin, fără să ne dăm seama că uneori chiar noi suntem cei vinovaţi. Pentru că le încărcăm prost. Cel mai comod e să-ţi pui telefonul la încărcat toată noaptea. E şi cel mai dăunător comportament. Nu doar că vei consuma curent degeaba, dar aşa scazi cel mai mult durata de viaţă a bateriei.  În trecut, lucrurile stăteau ceva mai simplu cu telefoanele Android: dacă se strica bateria, puteai pur și simplu să o înlocuiești. Acum, însă, atât modelele Apple cât și cele cu sistemul de operare Android au baterii care nu se mai pot înlocui asa usor.

Iată de ce ar trebui să învățăm cum să ne comportăm cu o baterie pentru a-i prelungi durata de viață:

 

Nu lăsa niciodată bateria să se descarce complet

Cei care sunt obișnuiți cu bateriile de pe vremuri știu că erau nevoiți să le lase să se descarce complet înainte de a le pune din nou la încărcat. Acest lucru se întâmpla din cauza „efectului de memorie” pe care le aveau acumulatorii mai vechi, care le scurta durata de viață în cazul în care nu erau complet descărcați înainte de a fi reîncărcați de fiecare dată. Bateriile moderne, însă, sunt concepute în mod diferit. Difuzoarele cu bluetooth, căștile wireless, chiar și burghiele fără fir vin la pachet cu baterii litiu-ion care nu au acel efect de memorie. Ba dimpotrivă, acestor baterii nu le convine dacă sunt lăsate complet descărcate, ideea de bază fiind să le ții mereu încărcate peste un minim de 20%.

 

Evită să le încarci 100%

Pe lângă grija de a păstra bateriile la peste 20% ar trebui să o ai și pe aceea de a evita să le încarci mai mult de 80%. Bateriile de azi sunt ca oamenii: stresul extrem le dăunează. Dacă vrei să te bucuri de bateria ta pentru o perioadă îndelungată de timp, încearcă s-o menții în intervalul 20-80% cât mai mult cu putință. Acest lucru se poate face ușor atunci când te deplasezi, câtă vreme ai cu tine o baterie externă portabilă. E bine de știut că nu este nimic greșit în legătură cu ciclurile scurte de încărcare. Majoritatea bateriilor adoră să primească scurte shot-uri de energie.

Evită încărcările rapide

Noile tehnologii permit reîncărcarea rapidă a bateriilor, dar dacă vrei să prelungești durata de viață a acesteia, evită să faci asta. Puține lucruri stresează mai mult o baterie decât încărcarea rapidă.

De fapt, cu cât încarci mai lent o baterie, cu atât mai bine. Sunt câteva moduri în care poți face acest lucru. De pildă, poți utiliza un cablu cu care să-ți încarci telefonul de la laptop sau de la încărcătorul de mașină. Baterile externe ajută și ele în acest sens. Dar dacă vrei să încarci device-ul în mod tradițional, la priză, folosește un charger obișnuit, în loc de unul cu încărcare rapidă.

 

Încarcă-ți vechiul device la 50%

E cool când îți iei un device nou – e ca o jucărie. Dar asta nu înseamnă că cel vechi e bun de aruncat. Înainte de a-l închide complet, încarcă-i bateria la 50%. Aceste baterii sunt făcute să fie folosite, dar chiar și-așa, de-a lungul timpului, dacă nu sunt utilizate, se vor consuma. Poți prelungi durata de viață a bateriilor de la aparatele nefolosite, având grijă să stea continuu încărcate la 50%. Altfel, e posibil să nu le mai recuperezi niciodată.

 

Evită încărcarea inutilă

Mulți ne lăsăm device-urile la încărcat peste noapte. E un obicei intrat în reflex. Dar menținerea unei baterii conectate la priză după ce s-a încărcat 100% e dăunătoare, pentru cel puțin un motiv. Care nu are de-a face cu miturile bateriilor de odinioară.

Încărcarea prelungită a bateriei reduce stabilitatea acesteia pe termen lung. Aceasta duce la disfuncționalități și la restartări. Dacă te enervează să ți se restarteze telefonul în mijlocul unei conversații, imaginează-ți cum e să o facă laptopul, în mijlocul unui proiect (pe care eventual ai uitat să-l salvezi). Încărcarea prelungită poate stresa bateria și poate duce la moartea ei prematură. În plus, aceasta poate produce un exces de căldură. Iar temperaturile ridicate sunt dăunătoare bateriilor, reducându-le durata de viață.

 

Evită temperaturile ridicate

În privința temperaturii, trebuie evitat sub orice formă ca bateria să se supra-încălzească. Un telefon fierbinte devine de-a dreptul periculos. Căldura ridicată (și frigul extrem) dăunează bateriilor. Dar temperaturile ridicate sunt mult mai dăunătoare decât cele scăzute. Acest lucru se întâmplă deoarece sunt mai mulți factori, în afară de căldura directă a soarelui, care pot duce la supraîncălzire. Unul dintre aceștia este încărcarea prelungită la priză. O baterie complet încărcată, expusă la o temperatură mai mare de 30 de grade e mult mai predispusă la o „moarte” rapidă. Ciclurile de încărcare rapidă produc, de asemenea, o încălzire mai mare decât cele normale. Deci dacă îți pasă de durata de viață a bateriilor tale, încarcă-le în cicluri scurte și multiple.

Extinde durata de viață a bateriei

Durata de viață a bateriei depinde și de timpul necesar pentru ca telefonul în care se află să se încarce. Există câteva mici trucuri pentru a prelungi această durată a unui ciclu de încărcare.

Un mod rapid este să reduci luminozitatea display-ului. Display-ul este elementul care consumă cea mai mare parte a bateriei. Reducând luminozitatea acestuia, economisești energie și, în plus, ochii îți vor mulțumi pentru faptul că nu-i mai expui la lumini nocive. Apoi, trecerea de la o temă luminoasă la una întunecoasă e un alt mod simplu de a economisi baterie. Mai departe, reducerea timpului de expunere a screen-saver-ului contribuie și el la o durată de viață mai lungă a unui ciclu de încărcare. Acesta poate fi redus până la 30 de secunde.

În final, dar nu în cele din urmă, bateria poate fi economisită și dacă închizi aplicațiile care o consumă, și care rulează în background. Sau le limitezi accesul. Dacă smartphone-ul tău nu o face deja, există aplicații care-ți dau detalii despre aplicațiile deja instalate, care consumă bateria fără să știi. Ca să folosim o expresie din gaming… kill ‘em all!

Search

decembrie, 2024