Cât să coste dragostea?

O întrebare care necesită un răspuns pe măsură, nu va face loc niciunui tip de filosofie în răspunsul lui Charles Bukovski; e simplu ”Dragostea costă 17, 50 $”. Acesta este titlul unui volum apărut sub semnătura scriitorului născut în Germania și crescut în SUA, carte reeditată de curând la Editura Polirom în varianta unei ediții de buzunar.

Charles Bukowski s‑a născut în Germania, la Andernach, în 1920. Când avea doi ani, părinții lui s‑au mutat în Statele Unite, stabilindu‑se în Los Angeles, unde scriitorul a copilărit şi şi‑a petrecut cea mai mare parte din viaţă. A studiat la Los Angeles City College, dar a abandonat cursurile şi a dus o viaţă dezordonată, scriind cu pasiune îndârjită şi schimbând diverse slujbe pentru a supraviețui: a lucrat într‑un abator, într‑o fabrică de biscuiți pentru câini, a fost spălător de vase, șofer de camion, funcționar de poștă etc. A publicat prima povestire la douăzeci şi patru de ani, iar în 1960 a debutat cu un volum de versuri. De atunci numele său se regăsește constant în librării și biblioteci personale, iar cărțile sale sumbre și comice, surprinzătoare sau chiar șocante pe alocuri, și-au găsit loc în topuri de cititori pasionați.

Considerată cea mai bună antologie de povestiri a lui Charles Bukowski, ”Dragoste la 17,50 $” concentrează în textele sale întregul univers sordid, cinic şi atât de uman al scriitorului american. Majoritatea lor descriu, din perspectiva protagonistului Henry Chinaski, alter ego-ul autorului, lumea pe care acesta a cunoscut-o foarte bine: o Americă a periferiilor, săracă, degradată şi coruptă, în care dragostea adevărată este rară şi efemeră. Însă, indiferent dacă apelează la biografie sau la imaginație, Bukowski îşi impune viziunea asupra lumii şi izbutește să creeze, din întâmplări aparent mărunte, literatură de o rară calitate.

Un articol de Bianca Ioan

Search

martie, 2024