Azi se vorbește, se scrie, se discută, și în mare parte se amintește cu nostalgie și un pic de speranță despre bătrânul continent. În fiecare an pe 9 mai se sărbătorește pacea și unitatea Uniunii Europene. Da, chiar și anul acesta. Contrar aparențelor sărbătoarea nu a fost nici anulată, nici amânată.
Azi, la Liber după patru propunerea vine din zona istoriei, o carte cu pagini multe dar provocatoare, un volum care ar putea ajuta pentru o mai bună înțelegere a actualității din prisma trecutului tumultos al Europei. Autorul este Brendan Simms, iar titlul complet este: ”Europa – Lupta pentru supremație de la 1453 până în prezent”. Un titlu care îi atrage încă de pe rafturile librăriilor, mai ales pe cei care aleg să cunoască mai multe despre o istorie care ni se arată fragmentar în câteva discursuri televizate.
În ultimele cinci secole, numeroși regi, cuceritori, președinți și dictatori și-au dorit să dețină puterea asupra zonei care se întinde din Țările de Jos și Germania până în Câmpia Padului. Carol Quintul, Napoleon, Hitler, Stalin și Gorbaciov au avut cu toții același obiectiv: să domine centrul Europei. Totul a început, susține Brendan Simms, în 1453, când prăbușirea Imperiului Bizantin a deschis calea incursiunilor otomane pe continent și a grăbit expansiunea Sfântului Imperiu Roman. După aceea conflictele s-au succedat aproape neîntrerupt, de la Războiul Civil englez și Revoluția Franceză până la cele doua războaie mondiale. Îmbinând religia, politica, strategia militara și relațiile internaționale, Brendan Simms evocă o jumătate de mileniu de istorie pentru a arăta cum lupta pentru supremație în Europa a modelat istoria întregii lumi. Și cum, atunci când în Europa este armonie, lumea întreagă are de câștigat. Europa – Lupta pentru supremație de la 1453 până în prezent” de Brendan Simms, o lecție frumoasă de istorie ca acelea povestite de un profesor pasionat.
Un articol de Bianca Ioan