André Breton – Iubirea nebună

O nouă carte despre iubire a apărut de curând la Polirom. Trebuie să recunoaștem că tema iubirii este una dintre cele mai scrise, cântate, gândite și pictate dintre toate câte sunt. Luna mai vine cu o noutate, de această dată din literatura franceză: ”Iubirea nebună” de André Breton. O carte a cărei traducere a beneficiat de finanţare din partea Programelor de sprijin la publicare ale Institutului Francez. Ca să știți că instituțiile care au ca obiect principal de activitate diplomația culturală sunt active și prezente în multe forme.

André Breton a debutat ca scriitor la doar optsprezece ani, însă apoi s-a dedicat studiului medicinei și psihiatriei. În 1916 s-a alăturat curentului dadaist. Mai tîrziu, împreună cu Philippe Soupault, Louis Aragon, Paul Éluard și Pierre Reverdy, Breton a fondat suprarealismul, ale cărui principii le-a enunțat în manifestele sale. Așadar, un scriitor de secol trecut care a răspuns provocărilor vremii așa cum a știut mai bine, supraestimând realitatea prin perspective fascinante care au dat naștre mai multor volume de poezie, proză și eseuri.

Despre ”Iubirea nebună”, volumul lansat de curând la editura Polirom se spune că este încă o carte de ținut aproape, pe noptieră, pe masa din bucătărie sau în așteptările cotidiene. Volumul promite să ne ademenească într-un univers în care bărbatul și femeia nu sunt atrași magnetic unul spre altul decât introducînd între ei o urzeală de incertitudini mereu reînnoite. O lume în care dragostea pentru celălalt crește în fiecare zi mai mult, dar nu lipsită de provocările necesare și jocurile aproape fără de sfârșit dintre îndrăgostiți.

Cât de nebună poate fi iubirea? Ce efecte devastatoare și în același timp tămăduitoare aflăm în poveștile adevărate cu iubire? Volumul ”Iubirea nebună” încearcă un răspuns de avut în vedere.

Un articol de Bianca Ioan

Search

martie, 2024