City Lights – Alexandru Ioan Tofan

Azi la ”Liber după patru” recomand o carte ca sursă de inspirație pentru toate călătoriile viitoare în orașe mari sau mici, în propria interioritate sau în plimbările de seară în orașul pe care deja îl locuim. Cartea se numește ”City lights – Despre experienţă la Walter Benjamin” iar autorul este profesor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, la Facultatea de Filosofie – Alexandru Ioan Tofan.

Recomandarea de azi nu este una dintre cele obișnuite aici, dar, este una valoroasă prin subtilitatea cu care reușește să întoarcă perspectiva spre un urban de reconstituit, un volum care ”pune la lucru” instrumente de folosit pentru o experiență autentică a orașului.

”City Lights” are la bază studiile filozofului german Walter Benjamin, același filosof care a realizat traduceri importante ale operelor lui Balzac, Baudelaire și Marcel Proust, și prezintă, în spatele limbajului tehnic pe care îl folosește, modalități de a reconstitui istoria prin urmele lăsate în orașul ca spațiu ideal de hoinărit al flâneur-ului. Cuvântul este des folosit și în mediile online, mai ales ca descrieri la imagini fotografiate de ochi interesați de străduțe ascunse, colțuri de clădiri, ferestre de cafenele. Ceea ce respectă, cumva conceptul de flâneur impus pentru prima dată în scrierile lui Baudelaire.

Sigur că povestea este mai lungă și mai frumoasă decât o pot reda în spațiul radiofonic al lui ”Liber după patru”, ce este de reținut este că ”City Lights” de Alexandru Ioan Tofan propune o lectură a urbanului din prisma a ceea ce poate să ofere privirea îndeaproape a detaliului imediat, atenția către fizionomiile aglomerațiilor de pe străzile marilor orașe, și, nu în ultimul rând, 232 de pagini de întâlnire cu idei care pot schimba chiar unghiul de a privi orașul pe care îl locuim, sau cel care, credem uneori că ne locuiește.

Un articol de Bianca Ioan

Search

decembrie, 2024