Trebuie să recunoaștem că unele dintre cele mai atrăgătoare cărți sunt cele care povestesc amănunte din viața personală a scriitorilor. Poate că e vorba despre nevoia noastră de spectacol, sau curiozitatea ne împinge să ne întrebăm despre scriitorii pe care îi cunoaștem doar prin operele lor.
Există pe piață o carte apărută la editura Humanitas al cărei titlu sună așa: ”Despre iubirile lui Hemingway povestite de el însuși”. Ceea ce înseamnă că acest volum promite mai mult decât opinii și păreri despre cum ar fi fost.. Poveștile de aici sunt consemnate de Aaron Edward Hotchner, adică de editorul, scenaristul și autorul faimoasei biografii ”Papa Hemingway” (1966). Hotchner îl cunoaște pe Ernest Hemingway în 1948; o prietenie strânsă îi va lega vreme de treisprezece ani, până la moartea scriitorului. A adaptat multe dintre romanele şi povestirile lui Hemingway pentru televiziune, teatru sau film.
În ”Despre iubirile lui Hemingway povestite de el însuși” aflăm despre viața romantică de la Paris, despre relația care i-a distrus prima căsnicie și despre tragedia de a fi iubit două femei în același timp. Tot aici putem citi detalii esențiale despre legăturile lui cu marii artiști și scriitori ai vremii, în special despre o frumoasă relație de prietenie cu Scott Fitzgerald, despre întâlnirea cu frumoasa Josephine Baker, dar și despre cele două accidente aviatice cărora le-a supraviețuit ca prin minune. Ernest Hamingway este un nume cu rezonanță în literatura unui secol tulburător pe toate planurile, aceluiași nume îi sunt atribuite multe cuvinte de laudă pentru un stil care a revoluționat, într-un fel și care a influențat mult în perioadă și azi.
”Despre iubirile lui Hemingway povestite de el însuși” este o carte despre aventură, greșeli, regrete și pierderea adevăratei iubiri. Mărturia pune pe masă și întrebarea care nu i-a dat pace lui Ernest Hamingway în săptămânile dinaintea morții: „Cum știe un tânăr care se îndrăgostește pentru prima oară că aceasta va fi singura mare iubire a vieții lui?“. O variantă de răspuns găsim între paginile unui volum potrivit pentru serile liniștite și răcoroase de primăvară.
Un articol de Bianca Ioan