Jose Ortega y Gasset – Studii despre iubire

Recomandarea de astăzi vine din bibliotecă, direct din biblioteca personală a titlurilor de avut în vedere oricând, fără să importe anotimpul, starea, momentul zilei. Fără să transform această scriere într-o carte de o importanță capitală vă spun sincer, atât cât se poate, că măcar subiectul despre care tratează este universal și pentru aceasta merită o privire îndeaproape.

Studiile despre iubire ale lui Jose Ortega y Gasset au fost publicate inițial în 1939 la Buenos Aires. Aici sunt incluse articole și eseuri prezente într-o colecție care a stârnit multe discuții în vremea apariției și multe clarificări de atunci încolo. Aceasta este o carte de referință pentru subiect; de referință pentru perspectiva despre iubire pe care o acordă autorul, nume sonor în literatura de specialitate și deschiderea pe care o oferă. De ce spun toate acestea? E simplu, dacă ai de gând să ”cercetezi” (chiar științific) despre iubire, nu poți ignora eseurile lui Jose Ortega y Gasset.

Ideea centrală a cărții pune în prim plan umanul condiționat de împrejurarea de a fi, la origine, dual, masculin și feminin. Un caracter decisiv în istoria umanității despre care s-au scris și realizat manifeste acerbe, pro și contra. În paginile acestor studii accentul se pune pe iubire și, mai mult, pe verbul special ”a iubi”. Ortega scrie o carte despre.. o cultură a iubirii, despre cât de puțin suntem atenți la ceea ce știm despre dragoste, dar și despre perturbările și neliniștile unei lumi contemporane. Mai contemporane decât credem.

”Studii despre iubire” de Jose Ortega y Gasset e cartea nelipsită din bibliotecile sufrageriilor luminoase, e volumul de răsfoit oricând impasul sau mai bine, imboldul, ne-o cere.

Un articol de Bianca Ioan

Search

aprilie, 2024