Radu Paraschivescu revine

Titlurile lungi ale cărților semnate de Radu Paraschivescu mă duc cu gândul la piesele de teatru ale lui Matei Vișniec. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu subiectul, vă spun doar că Matei Vișniec scrie piese cu titluri ce pot ocupa și jumătate de copertă. Radu Paraschivescu a semnat o nouă carte, apărută luna aceasta la editura Humanitas cu titlul: În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi).

Cartea prezintă, în stilul delicios de tăios al autorului, o radiografie a țării noastre cu guvernele și numirile ei cu tot. Departe de a naște o dispută politică la tribune cu multe măști, cartea lui Radu Paraschivescu e menită să deschidă ochi în ceea ce privește o țară chinuită de disfuncționalitatea de care dă dovadă în ultima vreme. O ”ultimă vreme” ce se poate încadra în ani lungi de istorie.

Privind către înalții țări, aleși, numiți unul și unul lupa scriitorului mărește deciziile politice ce au părut simple detalii (odată ce ne-am obișnuit cu ele), făcând lumină în jurul unor fenomene simțite și resimțite, dar scrise în cuvinte potrivite. ” „Guvernul României și alianța din care provine și-au dovedit de atâtea ori fascinația pentru selecția negativă, încât nu mai poți nici măcar să te revolți.” Va scrie Radu Paraschivescu, pentru ca, mai apoi, pe aceeași pagină să conchidă: ”De ce vă bateți joc de oameni și de ţară? Pentru că putem. Și pot. Chiar pot. Fără să-i intereseze cum ne privește Occidentul, fără să se gândească la altceva decât la propria lor piele, fără urmă de considerație pentru naivii și disperații care le-au luat de bune promisiunile și i-au adus la putere.“

Cartea ” În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)” ar putea fi dramatizată și ușor să facă subiectul unei piese de teatru cu distribuție mare. Păcat e, că deja spectacolul a început și nu se întrevede niciun moment de pauză între acte, măcar pentru o scurtă relaxare.

Un articol de Bianca Ioan

Search

noiembrie, 2024