Cine este Gregoriana Tudoran?
Gregoriana Tudoran este o persoană normală, care a ales ca mulți alți români să emigreze în Europa prosperă, în urmă cu 10 ani. Locuiesc în Belgia, unde sunt consultant financiar independent. Nu lucrez și nici nu am lucrat vreodată pe un post plătit din bani publici. Educația mi-am desăvârșit-o în România, la Iași- în domeniul economic și apoi în cel al Dreptului European. Am un doctorat în managementul instituțiilor financiare, lucru care mi-a deschis multe uși înafara țării în profesie.Din perspectiva experienței mele la Bruxelles și a interesului pentru acțiunile asociațiilor civice, membri ai societății civile mi-au propus să accept candidatura independentă la Parlamentul European. Aceasta pentru ca doar astfel pot sprijini eficient proiectele de dezvoltare a infrastructurii și economice ale României.
Cum este viața unui profesionist in domeniul consultanței, la Bruxelles? Ai avut un parcurs dificil?
Viața oricărui om aflat departe de “acasă” este supusă multor încercări, în primul rând sufletești. Confortul de a fi cunoscut, de a avea o bună reputație profesională de care te bucurai printre “ai tăi”…înafară nu mai există. Pornești de la zero, trebuie să înveți maniera LOR de a vedea lucrurile și TU ești cel care trebuie să te adaptezi; apoi, începi demonstrația.Diplomele îți deschid o ușă, dar trebuie susținute serios de muncă. Începutul nu a fost ușor: cursuri, informații și oameni noi; voluntariat; stagii; examene. Erau seri in care plecam de la birou la 22-23h pentru ca dimineața la ora 5 să reiau activitatea. De multe ori m-am întrebat dacă sunt pe drumul cel bun, dacă merită totul. Dar după o perioadă de acumulări, a venit și răsplata. Îmi place ceea ce fac și rezultatele arată ca cei cu care colaborez sunt mulțumiți. În consultanță la Bruxelles, lecția este simplă: reputația o construiești pe rezultate. Bine, “rețeta” profesionalismului mai include și ideea de diplomație și de deschidere în a înțelege complexul de probleme al clientului.
Am înțeles că sunteți reprezentantul (voluntar) asociației care militează pentru construcția autostrăzilor României “Împreuna pentru A8” la Bruxelles.
Da, eu Gregoriana Tudoran, sunt reprezentantul permanent al “Împreuna pentru A8” la instituțiile UE. Totul a început in mai 2018, la cerea colegilor mei din “Împreuna pentru A8”, când am organizat o serie de consultări și interpelări la Parlamentul European și Comisia Europeană pentru a vedea care este statusul proiectelor de finanțare al autostrăzilor A8 și A7. Am fost foarte frumos susținuți și de alți români care lucrează la Bruxelles in instituții, care s-au implicat mult cu acea ocazie.Evident că vizita la UE a arătat o realitate tristă: motivul pentru care nu avem bani pentru construcția autostrăzilor este unul singur- autoritățile române nu au parcurs pașii necesari pentru cererea finanțării construcției autostrăzilor. Cu acea ocazie am aflat că termenul până la care putem cere bani europeni pentru obiectivul autostrăzi este 2021.
Din acest motiv a crescut “presiunea” asupra factorului politic exercitată de dumneavoastră și de asociațiile pentru autostrăzi?
Da. Am realizat că avem nevoie de susținere în Parlamentul European pentru proiectele de infrastructura, de dezvoltare economică a României. De aici și ideea candidaturii independente. Pentru că dacă vrem să vedem autostrăzi construite în 2028-2030, acesta este ultima șansă: sa avem Studiul de Fezabilitate finalizat până în 2020 și apoi cererea de finanțare depusă până în 2021. De aceea am crescut presiunile și în strada. Și rezultatele s-au văzut: Legea Autostrăzii Unirii este un merit și al militanților civici. Recunoașterea a fost acordată și de Președinte, care a invitat asociația “Împreună pentru A8” la ceremonia de promulgare a Legii.
De ce o candidatura independentă și nu una susținută politic?
Candidatura la europarlamentare: Deoarece doresc sa văd schimbare și progres și în România; pot susține acest demers cu experiența dobânditâ în consultanță europeană.Independent: Ca sa pot susține fără obligații de partid, proiectele cetățeanului. Pentru că politicul în general ne-a dezamăgit pe noi toți. De 30 de ani ne prezentăm la vot cu conștiinciozitate și apoi așteptăm să vedem împlinirea a ceea ce s-a promis. Și nu se prea întâmplă…
Care este cel mai mare regret al dumneavoastră, legat de ceea ce se intampla in viața politică românească?
Migrația fără precedent a noastră, a românilor- acesta este regretul meu imens. Suntem o națiune europeană cu rădăcini și cultură incomparabile, dar din păcate suntem obligați să ne vindem forța de muncă înafară. Cei responsabili nu realizează cât de mult distrug acest popor, prin lipsa de acțiune în interesul cetățeanului. A îndepărta 5 milioane de români de acasa și a nu te preocupa de cum poți sa le creezi conditții pentru a reveni in tara lor, este extrem…extrem de grav. Și când ne gândim că este atât de simplu să contribui la dezvoltarea țării tale, la siguranța economică a noastră, doar înțelegând că trebuie să ceri finanțare europeană. Ce este mai logic decât să faci dezvoltare economică gratis, pe bani europeni? Trebuie doar voință…
Autostrăzile ar ajuta la aceasta dezvoltare de care spuneți?
Evident, și nu sunt doar eu cea care o spun. Statisticile și rapoartele Comisiei Europene și ale Băncii Mondiale explică în mod clar că înapoierea regiunilor sărace din România este datorată lipsei căilor rapide de transport, a autostrăzilor și drumurilor expres. Izolarea face zonele în discuție neatractive pentru investitori și iată că de aceea nu avem nici locuri de muncă.
Și in plus, la cât de mulți români suntem plecați din țară- vă dați seama ce ar însemna pentru familiile noastre construcția acestor autostrăzi, dacă ar fi să ajungem doar in 10-12 ore acasă, fără să ne mai riscăm viețile? Ar însemna: libertatea și bucuria de a fi mai aproape și mai des acasă, de a vedea și îmbrățișa pe cei dragi; copii, soți și părinți care trăiesc cu speranța reîntâlnirii cât mai rapide, timpul de despărțire fiind astfel scurtat. Cum spunea cineva : cu autostrada spre Vest, TU+EU=NOI.
Aveți un mesaj pentru cetățenii români care doresc să vă susțină?
Da – implicare și acțiune!
Dacă v-ați saturat de promisiunile politicienilor și doriți reușita proiectelor pe care le susțin pentru oameni(și nu pentru partide), contribuiți vă rog la strângerea celor 100.000 de semnături (la corturile amenajate sau descărcând formularul de pe pagina oficială a candidaturii independente https://www.facebook.com/tudorangregoriana) pe care le colecteaza Gregoriana Tudoran până pe 22 Martie. Apoi, alegeți pe 26 mai sa mergem Împreună pe drumul cel bun.