Toate premiile (se) pot duce la ”Roma”

„Roma“, pentru a cărui regie cineastul mexican Alfonso Cuarón a fost recompensat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția şi cu un Glob de Aur, conduce în topul nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar 2019. Pelicula are nu mai puțin de 10 nominalizări.  În plus, producția Netflix a mai primit un Glob de Aur la categoria ”Cel mai bun film străin”, dar şi premiul criticilor de la Hollywood, un barometru important pentru câștigătorii Oscarurilor.

Roma marchează întoarcerea lui Alfonso Cuarón acasă, în Mexic, şi este totodată văzut ca cel mai personal film al regizorului, fiind inspirat de poveștile femeilor din copilăria sa, scrie cinemagia.ro.

Roma urmărește povestea lui Cleo (Yalitza Aparicio), o tânără angajată în casa unei familii din cartierul de clasă mijlocie Roma din Mexico City.

Regizorul pornește de la propria sa copilărie pentru a crea un portret viu și emoționant al conflictelor interne și al ierarhiei sociale în timpul turbulențelor politice din anii 1970. Primul proiect al lui Cuarón de la revoluționarul ”Gravity” din 2013. ”Roma” a fost lansat în decembrie anul trecut pe platforma Netflix și este acum foarte apreciat, unul dintre favoriții de la Oscar 2019.

Un lucru inedit din culisele peliculei este faptul că cea care interpretează rolul principal, Yalitza Aparicio este… o începătoare. Castingul pentru personajul Cleo a durat aproape un an și l-a adus pe Alfonso Cuarón în pragul unei căderi nervoase. Yalitza Aparicio nu este actriță profesionistă, a trăit un moment șocant în timpul filmărilor. La fel ca și celorlalți colegi de platou, nu i s-a dat să citească niciun fel de scenariu, scenele se filmau la indicațiile regizorului Alfonso Cuarón, și Yalitza a trebuit să depășească praguri importante din punct de vedere emoțional.

În cele din urmă, e bine de știut că povestea filmului este legată de Roma, dar nu capitala Italiei, ci o suburbie a capitalei mexicane, Mexico City, în care a crescut regizorul Alfonso Cuarón. Așa încât filmul are o accentuată dimensiune autobiografică.

Un articol de Bianca Ioan

Search

mai, 2024