207 ani de la nașterea lui Charles Dickens

Nu s-ar putea face o radiografie a realismului din secolul al XIX-lea fără Charles Dickens. ”Marile Speranțe” și ”Aventurile lui Oliver Twist” sunt doar două dintre titlurile care au cucerit minți și suflete de-a lungul vremii. Azi (7 februarie 2019) se împlinesc 207 ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat Anglia.

Charles Dickens se naște în 1812 în Portsmouth, Hampshire, familia sa făcea parte din nobilimea de mijloc și astfel a avut resursele necesare pentru educația lui la o școală privată. Conform Wikipedia, prima sa povestire a fost publicată în ”Monthly Magazine”, în anul 1833, vremuri în care nici nu se bănuia că cel mai cunoscut roman al lui Charles Dickens va fi “Marile speranțe” (1860), povestea orfanului Pip, nepot al unui fierar, care vine la Londra cu visul de a deveni gentleman.

De Charles Dickens se leagă istorii întregi de influențe importante în literatura europeană, personalitate de menționat nu doar în antologii de specialitate. Faima sa a trecut granițele continentului , la sfârșitul anului trecut, Mediafax anunța că ”Un portret al scriitorului britanic Charles Dickens, considerat dispărut timp de 150 de ani a fost descoperit într-o piață de vechituri din Africa de Sud”. Portretul, estimat la 280.000 de dolari, a fost realizat de artista Margaret Gillies în 1843, pe când Dickens avea 31 de ani, în perioada în care acesta scria ”Colind de Crăciun/ A Christmas Carol”. Portretul fusese cel mai recent expus în 1844, la ”Royal Academy of Arts” din Londra, dar a dispărut la scurt timp după. Nu se știe cum a ajuns portretul în Africa de Sud, una dintre teorii fiind că acesta a fost dus în această ţară de prieteni de familie ai lui Dickens şi Gillies. Reprezentanții ”Dickens Museum„ , înființat în fosta locuință a autorului, încearcă să strângă bani pentru a cumpăra portretul.

Scriitorul care dormea și scria mereu îndreptat spre cardinalul nordic a făcut în așa fel încât și la 207 ani de la nașterea sa să fie menționat, cu drag, cu nostalgie.

Un articol de Bianca Ioan

Search

aprilie, 2024