Există cărți care atrag prin numele mari ale autorilor lor, altele care cuceresc de la prima copertă, dar sunt și cărți care au titluri atât de întoarse pe dos încât te fac să răsfoiești volumele direct în librării. Cartea despre care îți vorbesc azi are toate aceste aspecte: Blues pentru găurile negre și alte cântecele din spațiul cosmic de Janna Levin.
Despre carte, The Wall Street Journal a scris că e „O carte splendidă pentru oricine e interesat de felul în care funcționează știința și de forța ingeniozității umane.”, iar New Statesman că „E greu de imaginat că se poate scrie o poveste mai frumoasă despre dificultățile care însoțesc descoperirile științifice. Blues pentru găurile negre îmbină perfect știința și arta povestirii într-o proză limpede și plăcută.”
Volumul pleacă de la o întrebare care a marcat orizontul științific: ce se întâmplă când două găuri negre se ciocnesc? Pornind de la predicția undelor gravitaționale, realizată de mare Einstein, Blues pentru găurile negre relatează povestea fascinantă a obsesiilor, aspirațiilor și dificultăților întâmpinate de oamenii de știință care, timp de cincizeci de ani, au depus eforturi asidue ca să capteze aceste unde greu de identificat.
La cinci decenii după ce fost conceput experimentul, echipele de cercetători se străduiesc să intercepteze o frântură de sunet cu ajutorul a două instalații colosale, sperând să reușească la timp pentru a marca centenarul celei mai radicale idei a lui Einstein. Având acces fără precedent la surprizele, dezamăgirile, realizările și riscurile din această poveste remarcabilă, Janna Levin oferă un portret fascinant al științei moderne, diferit de tot ceea ce știam până acum.
Blues pentru găurile negre de Janna Levin e o carte fermecătoare despre culisele orizontului științific, de data asta accesibil și necunoscătorilor.
Un articol scris de Bianca Ioan