Cum pot fi iubite cărţile horror?

Uite o întrebare grea: cum pot fi iubite cărţile horror? Întrebarea vine pentru că, unii se pregătesc de Halloween, şi pentru că e un gen de scriere care din multe puncte de vedere poate câştiga în defavoarea filmelor horror. Oare poate?

Nu ştiu dacă ai deschis vreo astfel de carte vreodată, iată câteva titluri care te-ar putea inspira: Trebuie să vorbim despre Kevin de Lionel Shriver, o carte cu monştri, nu oricum, cu un copil monstru care s-ar putea să o fi transformat şi pe mama sa în monstru. Stai, n-ar fi trebuit să fie invers? Mai întâi mama şi apoi copilul.. sau poate că în cărţile horror întrebările despre ou şi găină nu-şi au locul.

 Un alt tiltlu, Femeia în negru de Susan Hill, pare-se o carte clasică horror şi o poveste în stil gotic cu multe fantome şi altele asemănătoare. It, Tăcerea mieilor şi Exorcistul sigur vă sună cunoscut. Poate nu puţini ştiau că există şi cărţi cu numele astea, interesant de răsfoit, mai ales după vizionările prealabile. În aceeaşi categorie intră şi autorul Bret Easton Ellis de care este legat titlul American Psycho, o carte ce a primit critică pozitivă la scurt timp după apariţie. Devenită rapid o „carte – cult” American Psycho spune povestea unui criminal în serie, Patrick Bateman şi de aceea, poate este şi cea mai controversată carte a lui Bret Easton Ellis. Cum poţi iubi o astfel de carte? Cred că e prea mult spus „iubi”, în fond vorbim despre pasionaţi de lectură, pregătiţi în orice moment să-şi stimuleze imaginația cu rânduri care să te fure din cotidian. Şi cartea aceasta e un hoţ potrivit.

Cărţile horror au adunat în jurul lor comunităţi întregi de iubitori de gen care au cerut fără să ştie, fără să vrea, ecranizarea lor. Filmele, şi ele controversate au strâns în număr mare fani şi motivele nu sunt greu de intuit. Marile teme au legătură cu procese psihice puternice, relaţii toxice, eroi şi victime.

Fie că eşti sau nu în aşteptarea zilei de Halloween, îţi poate atrage atenţia o astfel de carte. Ce vreau să adaug e că ziua cu pricina, numită cu nume american, are însemnătatea ei în locul de unde vine şi interpretarea de neocolit în locurile în care este exploatată. Dar dacă poate face un motiv de discuţie constructivă, merită menţionată şi la o vorbire despre cărţi, nu?

Search

mai, 2024