GABRIELA ADAMEŞTEANU – autor prezent la FILIT

Festivalul Internaţional pentru Literatură şi Traduceri, sau, pe scurt, FILIT, are loc şi anul acesta la Iaşi. La începutul lunii viitoare Iaşul se pregăteşte pentru mari întâlniri cu autori străini, dar şi din România, toţi având la activ premii importante, deci recunoaştere internaţională. Un astfel de eveniment, cu toată complexitatea lui, poate oricând să marcheze marile întâlniri; în primele patru ediţii a făcut-o deja, deci precedentul există. Vorbim aici despre peste 600 de invitaţi , peste 400 de evenimente literare, tot atâţia voluntari şi, atenţie, aproape 60.000 de participanţi.

 Anul acesta, pe lângă structura cunoscută a evenimentelor (Serile FILIT, Scriitori în Centru – Casa FILIT, Casa Poeziei, întâlniri în licee etc.), vor fi continuate și proiectele Casa Copilăriei și Casa Fantasy. Tot la FILIT 2018 va fi lansată colecția de cărți „Scriitori de poveste”, care va readuce în centrul atenției scriitorii cărora le sunt dedicate muzeele din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași prin lucrările a 11 scriitori contemporani. Aceştia au realizat biografii romanţate pentru Ion Creangă, George Topârceanu, Otilia Cazimir şi alţii, demers foarte de apreciat pentru a lumina colţul muzeelor ieşene.

Numărăm zilele până la startul FILIT, şi în aşteptarea noastră alegem să-i cunoaştem mai bine pe invitaţii pe care îi putem întâlni în carne şi oase, luna viitoare, la Iaşi.

 Astăzi vorbim despre Gabriela Adameşteanu. Scriitoare, jurnalistă şi traducătoare, născută în Târgu Ocna, în Bacău, Gabriela Adameşteanu scrie la începutul carierei pentru revista „Luceafărul”. Romanul său de debut „Drumul egal al fiecărei zile” va primi, în anul de graţie 1975, Premiul Uniunii Scriitorilor, pentru debut şi Premiul Academiei. Pe drept recunoscute atunci ca premii care propulsează debutanţii, Gabriela Adameşteanu se bucură de meritele acestea. Una dintre cele mai cunoscute lucrări este „Dimineaţa pierdută”, roman care a fost dramatizat de regizoarea Cătălina Buzoianu şi care s-a bucurat de un mare succes.  „Dimineaţa pierdută” face parte din colecţia Top 10 + de la editura Polirom, şi poate fi găsită în librării pentru un preţ nu prea mare. 

 Eroii cărţilor Gabrielei Adameşteanu trăiesc într-o incertitudine existenţială, într-o lentoare aproape cehoviană care punctează surprinzător crizele de identitate ale fiecărei epoci. Caruselul vieţii goneşte frenetic într-un limbaj surprinzător de subtil în scrieri care vorbesc şi tac despre aşteptări, vieţi duplicitare, ecouri ale conştiinţei. Gabriela Adameşteanu, o autoare pe care nu o poţi cuprinde în doar câteva cuvinte, dar alături de care te poţi aventura în modernismul târziu al unei Românii pe care uneori ne comportăm ca şi cum am uitat-o.

un articol de Bianca Ioan

Search

decembrie, 2024