În ultima zi a FITPT Iași, va fi FREAK SHOW!

După ce anul trecut s-a îndrăgostit de Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI), Florin Piersic Jr. va reveni și la actuala ediție (a IX-a, 6-12 octombrie, „Neliniștile prezentului”) , susținând în încheierea evenimentului un one man show de excepție: FREAK SHOW. Conceput ca spectacol de autor, Freak Show îl înfățișează pe actor în 13 ipostaze diferite, printre ele, un Miliardar de carton, un Muncitor pe șantier, un Bancher,  un Pensionar, un Producător de film, un Profesor, un Homeless. Spectatorul are ocazia să urmărească evoluția cameleonică a unui interpret care se transformă continuu în alt personaj, într-o succesiune halucinantă. Freak Show este un spectacol dinamic, gândit astfel încât să țină publicul cu sufletul la gură, timp de două ore. Reprezentația va avea loc pe 12 octombrie, de la ora 19.

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu va susține în actuala ediție și o reprezentație cu 20 noiembrie de Lars Noren, o creație realizată de tânărul regizor Eugen Jebeleanu. Piesa lui Lars Noren pornește de la cazul real petrecut în 2006, în orașul german Emsdetten: un adolescenet și-a ucis colegii și profesorii, apoi s-a sinucis. „Piesa lui Lars Noren pleacă de la acest caz real pentru a construi o ficțiune documentată despre viața măcinată a unui tânăr luat în batjocură. Violența cuvintelor ce i-au fost adresate în timpul copilăriei îl imping pe adolescentul Sebastien la o răzbunare fără margini. Acest text oglindește situația Europei occidentale și capitaliste din zilele noastre, care se confruntă cu probleme mari de identitate socială, cum ar fi atacurile teroriste sau valul de imigranți care au zdruncinat ultimii ani. În 20 Noiembrie, Lars Noren analizează psihologia și mecanismul violenței care îl determină pe individ să treacă din poziția de agresat în cea de agresor, și totodată, repercusiunile unei educații defectuoase, care poate crea monștri”, precizează realizatorii. Spectacolul se joacă pe 8 octombrie, de la ora 19.

Filmul realizat în 2010 cu actorii Samuel L. Jackson și Tommy Lee Jones a făcut cunoscut textul lui Cormac McCarthy The Sunset Limited. Povestea se concentrează pe două caractere complet diferite – un fost deținut de culoare, profund religios care oprește tentativa de sinucidere a unui profesor universitar alb, antisocial, care încercase să se arunce în fața unui metrou la stația Sunset Limited. În timp ce primul încearcă să inițieze o conexiune la nivel rațional, spiritual și emoțional, celălalt rămâne puternic pe poziție în disperarea lui profundă. În timp ce dezbaterea lor filozofică progresează, fiecare luptă cu pasiune să-și argumenteze și apere opiniile, în același timp încercând să îl aducă pe celălalt de partea sa. Producția realizată de Andrei și Andreea Grosu la Unteatru București îi aduce în prim-plan pe cunsocuții actori Șerban Pavlu (White) și Richard Bovnoczki (Black). Spectacolul a fost nominlizat la Premiile UNITER pentru cea mai bună producție. În FITPTI, se va juca pe 8 octombrie, de la ora 20,30.

 

Despre propria creație, Respirații de de Duncan Mcmillan, regizorul Radu-Alexandru Nica zice că „am constatat că avem la dispoziţie trei instrumente de mare preţ: un text care se pretează mai mult ascultării, interpretarea foarte onestă şi directă a actorilor şi…. imaginaţia spectatorului.” Pe scurt, e vorba despre un cuplu care, în condițiile tulburi ale actualității, dorește să facă un copil. Întrebările și răspunsurile pro și contra curg valuri, iar timpul s-ar putea să nu le fie favorabil. Spectacolul este programat în ultima zi a FITPTI, 12 octombrie, ora 18, sala mică.

Biletele pentru reprezentațiile din FITPTI pot fi achiziționate online (bilet.ro) sau de la casieria Teatrului Luceafărul. Pentru spectacolele de seară, prețul este 30 lei; elevii, studenții, pensionarii și șomerii beneficiază de bilete cu 10 lei. La spectacolele pentru copii, prețul unui bilet este 8 lei.

Search

aprilie, 2024