S-au pus în vânzare primul set de bilete pentru Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr!

Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI), care va avea loc între 6-12 octombrie și se va preocupa de „Neliniștile prezentului”, a scos la vânzare primul lot de bilete, deocamdată online, pe bilet.ro, iar de la 1 septembrie, și la casieria Teatrului „Luceafărul”. Ediția actuală se anunță bogată și spectaculoasă, reunind la Iași peste 300 de oameni de teatru din 17 țări.

Ce au în comun Shakespeare și formația Subcarpați?

Răspunsul îl puteți găsi pe 10 octombrie, de la ora 19, urmărind spectacolul HAMLET al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara imaginat de Ada Lupu Hausvater pornind de la acordurile și ritmurile formației SUBCARPAȚI. „A fi sau a nu fi, asta-i întrebarea… Mort sau viu: oare care este calea?” sunt versurile cântate live de Marius Andrei Alexe MC Bean de la Subcarpați, care joacă în rolul Fantomei tatălui, susținând armoniile care le definesc stilul, cu elemente din folclorul românesc, retranspuse pe beat-uri hip-hop, dubstep sau muzică electronică. Muzica este compusă special pentru această producție și se aude pe tot parcursul reprezentației. „Ideea montării lui Hamlet în imediata realitate mi-a apărut în momentul în care am făcut cunoștință cu Bean, înaintea unui concert Subcarpați (…) Am făcut cunoștință cu un om frumos, autentic, un om normal, calitate pe care o caut în jurul meu și pe care nu întotdeauna o găsesc. Atunci m-am întrebat dacă nu cumva publicul din jur are nevoie de propriul lui Hamlet”, spune regizoarea Ada Lupu Hausvater. În rolul lui Hamlet joacă Matei Chioariu, Claudius este Marius Rizea, Gertrude – Claudia Ieremia, Ofelia-Cristina König etc. Echipa a lucrat pe o traducere nouă, un remix realizat de Peca Ștefan, care aduce textul shakespearian în anii 2016.

Alice este o fetiţă ca toate fetiţele!

În spectacolul lui Eugen Jebeleanu de la Teatrul Gong din Sibiu, Alice este o fetiță ca toate fetițele. Merge la şcoală, ia lecţii de dans, muzică, engleză şi înot. Mama o îmbracă cu haine frumoase, o duce în vacanţe în străinătate şi o încurajează când are lucrări şi concursuri. Mama nu o întreabă însă niciodată ce vrea ea, de fapt. Ce materii preferă, ce haine îi plac, cu cine vrea să se joace, la ce visează sau dacă are suficient timp pentru ea. Alice este povestea unei fetiţe care descoperă că ceea ce îşi doresc părinţii de la ea pare a fi mai important decât ceea ce îşi doreşte ea însăşi. În timpul aventurilor sale, cu ajutorul unor personaje bizare care seamănă însă mult cu oamenii din viaţa sa, Alice îşi dă seama că ea este… ea. Şi asta înseamnă că poate alege, că ea este cea care decide asupra propriei sale fiinţe.

Alice este povestea maturizării unui copil în lumea contemporană, o lume care îşi impune regulile: are standarde de frumuseţe, stereotipii de gen, este comercială (vizează profitul), se bazează pe imagine (aparenţe), nu pe conţinut şi este consumatoare de timp. Alice din spectacol înţelege însă că tiparele pe care lumea le impune nu sunt corecte şi că propria ei personalitate şi propriile ei dorinţe sunt cele care contează cu adevărat.

Spectacolul sibian poate fi vizionat de întreaga familie, sâmbătă, 8 octombrie, ora 11,30, la sala mare a Teatrului „Luceafărul”.

 

Matei Vișniec și teatrul pentru copii

Și la această ediție, diminețile FITPTI le vor aparține celor mai mici, iar pe 9 octombrie, de la ora 11,30, aceștia vor putea urmări o punere în scenă a singurului text de teatru destinat lor de cunoscutul dramaturg român de expresie franceză Matei Vișniec: Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele. Este un poem plin de tandrețe, de candoare, de sensibilitate, despre prietenie, întrajutorare, tristețe, bucurie, speranță.  Spectacolul este realizat de echipa de artiști a Teatrului „Țăndărică” din București.

 

Despre uitare ca formă de pierdere a identității, prin teatru-dans

”Acest spectacol e despre mama mea, da – despre mama mea care suferă de Alzheimer – despre mama pe care nu am pierdut-o – despre mama mea care, însă, m-a pierdut, cu toate că e încă alături de mine. Cum poți să exprimi o atare sfâșiere?” se întreabă regizorul Mihai Măniuțiu, realizatorul spectacolului VERTIJ, produs de Teatrul „Aureliu Manea” din Turda. Este un spectacol de teatru-dans realizat în echipă cu Vava Ștefănescu, Andrea Gavriliu, Marcel Iureș (voce), Adrian Damian (scenografia), Șerban Ursachi (muzică și remixuri)  Lucian Moga (light-design). „Mă bucur că am ascultat de primul impuls, de cea dintâi intuiție privind distribuția acestui spectacol-exorcism; drept urmare, cele două corpuri care își asumă să reprezinte destinul dificil al trupului scindat/dedublat al Mamei mele sunt corpurile a două coregrafe și dansatoare de excepție: Vava Ștefănescu și Andrea Gavriliu. Corpuri vitale, supravitale care, în mod paradoxal, par a ști multe lucruri enigmatice și tulburătoare despre devitalizare, pierderea identității corporale și a conștiinței de sine”, mai precizează regizorul.

Spectacolul este programat pe 6 octombrie, de la ora 19.

 

 

Prețul unui bilet la spectacolele de seară este 30 lei, elevii, studenții, pensionarii, șomerii beneficiind de bilete de 10 lei. La spectacolele din cursul dimineții, prețul este 8 lei. În curând, vor fi lansate și alte seturi de bilete.

Ca la fiecare ediție, și la aceasta vor exista și evenimente conexe programului de spectacole (unele dintre ele programate a se desfășura în aer liber), evenimente precum spectacole-lectura, proiecții de filme de teatru, lansări de carte, conferințe, dezbateri etc., în așa fel încât toți spectatorii care și-au menținut sufletul tânăr să aibă de unde și ce alege.

Search

decembrie, 2024