Aeroportul International Iasi, in topul cresterii traficului de calatori

Aeroportul Internatinal Iasi a inregistrat un nou record spectaculos in ceea ce priveste numarul pasagerilor care au folosit zborurile directe existente. 

                   Datele statistice ale lunii iulie 2016 arata o crestere de aproape 160 % a numarului total de pasageri imbarcati si debarcati la Iasi, cifra ajungand la 96.434, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost inregistrati 37.138 de calatori. De asemenea, cifrele privind traficul inregistrat in iulie 2016 sunt de trei ori mai mari fata de cele inregistrate in iulie 2014.

                   Evolutia ultimilor ani a fost una cu adevarat consistenta in ceea ce priveste numarul beneficiarilor serviciilor de aeroport. In prezent, Aeroportul Iasi proceseaza, intr-o singura luna, un numar mai mare de pasageri decat inregistra intr-un semestru intreg la nivelul anului 2012. Dincolo de aceste date cu adevarat imbucuratoare, Aeroportul International Iasi a devenit un reper de buna practica la nivelul aviatiei romane si europene, evolutia sa fiind consemnata in clasamentele de specialitate.

Marius BODEA, presedintele C. A. al Aeroportului International Iasi:

 “Aeroportul International Iasi confirma inca o data buna evolutie pe piata de profil, reusind sa deserveasca astazi un numar tot mai mare de pasageri, cifrele demonstrand, fara echivoc, ca am iesit din liga aeroporturilor locale si ne adresam bazinului regional. Este cu atat mai mult o bucurie si o mandrie, cu cat Aeroportul International Iasi a devenit un brand. Astfel de evolutii spectaculoase nu se intampla des, iar prin seriozitatea cu care am abordat legatura cu companiile aeriene si implicarea pentru a le oferi acestora conditiile de siguranta, securitate si confort, suntem acum o investitie sigura pentru partenerii nostri. Am reusit, printr-o buna organizare, aici, sa facem posibil ca in doar 4 ani de mandat, Aeroportul Iasi sa atinga astazi traficul preconizat pentru anul 2024, in proiectia de trafic pe termen lung, realizata acum cativa ani. Insa, in esenta, fluxul crescut de pasageri nu reprezinta o informatie statististica seaca, ci este definitia unei mobilitati din ce in ce mai mari a oamenilor, ceea ce oriunde in lume se reflecta in dezvoltare locala. Suntem optimisti ca in anul urmator Aeroportul Iasi va reusi sa proceseze un numar de aproximativ 1.200.000 de pasageri, cu mult peste pragul psihologic de un milion, ceea ce ne ofera increderea ca vom ajunge sa fim al doilea aeroport regional al Romaniei, raportat la numarul pasagerilor deserviti. Dar, odata cu aceasta proiectie, apare si ingrijorarea ca daca nu vom fi sustinuti energic de autoritati pentru asigurarea unei infrastructuri corespunzatoare de acces spre aeroport, precum si asigurarea unor noi investitii corespunzatoare in infrastructura de terminal si parcare aeronave, atunci vom asista neputinciosi la plafonarea traficului inregistrat. Cu toate ca astazi Aeroportul Iasi a trecut pe profit, fiind printre putinele aeroporturi regionale/locale din Romania, care corespund criteriilor de prioritizare a investitiilor in Masterplanul General de Transport al Romaniei, constatam cu mahnire ca suntem ignorati aproape complet si trimisi la coada exercitiului financiar european 2021-2030. Or, Aeroportul International Iasi are nevoie acum de noile investitii, nu in urmatorul deceniu. Ar fi tragic sa fim obligati sa luam credite, ori Consiliul Judetean Iasi sa aloce, din veniturile sale, sume de bani ce puteau primi o alta destinatie, cand avem fonduri nerambursabile la dispozitie si noi am facut absolut tot ce trebuia pentru a fi confirmati eligibili la finantare”.

     Investitiile facute in ultimii ani de aeroportul iesean – in dezvoltarea infrastructurii aeroportuare si a portofoliului de rute directe – se reflecta in cifrele care situeaza Iasul in topul cresterilor privind traficul de calatori in primul semestru din acest an. In luna iunie 2016, spre exemplu, numarul calatorilor care au ales serviciile aeroportului iesean a ajuns la 70.462, ceea ce inseamna o crestere de 111% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru luna iulie, asa cum se poate observa , cifrele sunt chiar mai spectaculoase.

      Datele au fost preluate si de Airports Council International Europe (ACI Europe
https://www.aci-europe.org/), singura federatie internationala a aeroporturilor, care a
publicat raportul privind cele mai spectaculoase cresteri ale traficului de pasageri inregistrate
de aeroporturile din Europa in luna iunie.
Raportul poate fi studiat in acest link: https://www.aci-europe.org/media room/mediaroom.html

 

   Reamintim ca astazi, din Iasi, exista posibilitatea de a calatori cu avionul spre 16 destinatii externe, iar in toamna acestui an vor fi operationale doua zboruri interne noi, Cluj si Timisoara. De la inceputul anului, capitala Moldovei a devenit punct de plecare spre sase noi orase: Barcelona, Bruxelles, Koln, Madrid, Larnaca si Catania, iar din iulie 2016 Iasul este baza aeriana pentru o a treia companie aeriana.

Search

decembrie, 2024