Iasul candideaza la titlul de „Capitala mondiala a cartii” 2018

Aeroportul Iasi a gazduit astazi, 23 aprilie 2016, un eveniment dedicat cartii, care a adunat, in noul terminal, oameni de cultura, reprezentanti ai editurilor locale, biblioteci, muzee si asociatii cu profil editorial din Iasi. Momentul, menit sa celebreze in mod simbolic si Ziua Internationala a cartii si a drepturilor de autor, a reprezentat o ocazie pentru Aeroportul Iasi de a-si exprima sustinerea inscrierii orasului Iasi in lupta pentru titlul de „Capitala mondiala a cartii” in 2018, dar si implicarea directa a acestuia in realizarea unui proiect care sa ne reprezinte cu adevarat in competitia cu alte orase din tara. De altfel, Aeroportul Iasi a demonstrat preocupare inclusiv pentru zona culturala a orasului, devenind un cadru viu de manisfestari cultural-artistice pe care comunitatea le-a primit cu entuziasm.

                Evenimentul organizat astazi a adus in fata publicului nume de referinta ale culturii iesene. Au sustinut discursuri: scriitorii Lucian Dan Teodorovici si Catalin Mihuleac, Daniel Sandru, Directorul editorial Adenium si Director al revistei TIMPUL, precum si Liviu Bratescu, cercetator dr. la Institutul de Istorie A.D. Xenopol Iasi.

               Cuvantul de deschidere l-a avut dl Marius BODEA, presedintele C.A. al Aeroportului International Iasi:

              „Eu cred ca Iasul merita pe deplin acest titlu. In acest sens, Aeroportul Iași, ca poarta de deschidere in orasul nostru, doreste sa isi aduca aportul la obtinerea titlului de „Capitala mondiala a cartii”. Dorim sa sustinem si sa suportam parte dintr-un proiect care sa ne reprezinte cu succes intr-o eventuala competitie cu celelalte orase.
Acest titlu ar insemna pentru Iasi beneficii importante, aici ma refer la turisti, evenimente de mare amploare, vizite ale unor oficialitati importante, precum si o anumita „reparatie” dupa esecul din competitia pentru obtinerea titlului de „Capitala europeana a culturii”. Din pacate, nu am reusit sa ne valorificam valorile asa cum trebuie, iar o astfel de initiativa trebuie sa vina din partea municipalitatii. Am convingerea ca Aeroportul Iasi poate fi un ambasador foarte bun al cartii. Numai daca ne gandim ca in 2016 vom avea 850.000 de pasageri, iar anul viitor numarul acestora va ajunge la un milion”.

 

 Lucian Dan TEODOROVICI, scriitor:

            „Este foarte important ca Iasul sa se inscrie in aceasta competitie. Dincolo de argumentele istorice, trebuie subliniat faptul ca Iasul are cei mai multi consumatori de carte din tara, dupa Bucuresti. In plus, in Iasi viseaza sa publice peste 90% dintre scriitorii importanti ai momentului. Dincolo de toate acestea, sunt multi oameni de cultura valorosi ramasi in Iasi, altii au plecat, din pacate, dar continua sa reprezinte foarte bine orasul nostru. In opinia mea, este absolut necesar ca, dupa ce am pierdut lamentabil titlul de „Capitala europeana a culturii”, sa castigam ce ni se cuvine de drept, anume titlul de „Capitala mondiala a cartii”, iar aceasta reusita ar fi o confirmare ca suntem intersati cu adevarat de cultura, de carte. Si la nivel de imagine, Iasul ar avea de castigat enorm. Ganditi-va cate momente se pot crea, cat de multe lucruri am putea arata noi omenirii”.

 

Liviu BRATESCU, cercetator dr. Institutul de Istorie A.D. Xenopol Iasi:

           „Il felicit pe domnul presedinte Marius Bodea pentru ideea de a organiza o astfel de manifestare chiar in incinta aeroportului. Dincolo de a fi un simbol al cunosterii, al culturii, cartea reprezinta si un element de coagulare a unei comunitati. Iar cand vorbesc de Iasi, oras al culturii, cartea poate fi mijlocul cel mai facil de realizare a unei ambitii a iubitorilor de cultura adevarata. Datoria noastra, a celor care lucreaza in divesre institutii publice si de cultura, este sa realizam o mai buna comunicare cu tanara generatie, si este responsabilitatea noastra si cu atat mai mult a autoritatilor, prin mijloace financiare, de a crea un acces cat mai facil al tuturor la carte. Ar fi pacat ca Iasul sa piarda o noua competitie. Nu e suficient sa vorbim in permanenta despre patrimoniul cultural al Iasului, despre scriitorii nostri, daca nu stim sa promovam cu adevarat elementele culturale esentiale ale orasului. Sper ca semnal trasmis astazi la Aeroportul Iasi sa aiba ecoul dorit”.

 

Daniel SANDRU, Director editorial Adenium si director al revistei TIMPUL:

             „Organizarea unui astfel de moment la Aeroportului Iasi este binevenit, si consider ca Iasul are toate ingredientele necesare pentru a primi acest titlu. E trist, insa, ca in Romania se citeste de 4 ori mai putin decat in Ungaria chiar daca populatia e la jumatatea celei pe care o avem noi, dar e cu atat mai imbucurator sa aflam ca Iasul se afla pe locul doi in tara, in ceea ce priveste numarul de cititori”.

 

Catalin Mihuleac, scriitor:

            „Ma bucur ca un astfel de eveniment, chiar de Ziua Internationala a Cartii, se petrece in aeroport. Mi se pare un loc foarte potrivit pentru ca aeroportul nu e doar un loc de asteptare, ci si o „sala de lectura”, putand deveni, de ce nu, si un spatiu neconventional de vanzare de carte. Cat priveste sansele Iasului de a obtine titlul de „Capitala mondiala a cartii”, suntem indreptatiti sa spunem ca Iasul este cea mai puternica scoala de proza romaneasca actuala. Prozatorii ieseni au forta, au stiluri diferite de a se exprima, ceea ce reprezinta un element de mandrie pentru o

Search

decembrie, 2024