Anul 2016 se anunță a fi unul bun pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă sau pentru cei care vor să își schimbe job-ul. În plus, se știe că începând cu 1 mai 2016, salariul minim brut pe economie va crește la 1.250 de lei. În acest context, se estimează că se vor face cu 3% ai multe angajări în primele trei luni ale anului.
Partea de Vest a României rămâne una dintre cele mai căutate. Anul trecut, angajatorii din Vest și Transilvania au angajat 2.000 de oameni și au relocat încă 2.000 de persoane din alte zone ale României. Acest lucru a fost posibil pe fondul investițiilor masive care s-au făcut acolo. Și în acest an, se anunță surprize plăcute pentru angajații din Vest. Salariile vor continua să crească și, conform estimărilor, măririle ar putea fi în jurul procentului de 5%. Toate aceste lucruri sunt consecinte ale faptului că salariul minim brut pe economie va crește până la suma de 1.250 de lei. De acest lucru vor beneficia aproximativ 1.100.000 de români în anul 2016.
Care va fi evoluția salariului la nivel de “middle management”
Pentru această categorie, creșterea salarială nu este una generalizată. Aceasta ține de fiecare individ în parte, de a capacitatea lui de a promova în interiorul unei companii. De asemenea, angajatorii vor să-i motiveze pe angajați și prin oferirea unor beneficii. Sunt cazuri în care angajații au parte la locul de muncă de mic dejun, fructe, abonamente, dar și alte activități de divertisment cum ar fi: saltul cu parașuta, organizarea de team-buildinguri, mersul în grup organizat la film, teatru sau alte spectacole ce au menirea să îi deconecteze pe angajați de rutina zilnică de la birou. Companiile recurg la astfel de strategii pentru că, de obicei, o mărire de salariu se uită într-un interval de 3-6 luni. Astfel, prin această strategie, companiile încearcă să îi țină la actualul loc de muncă și pe cei mai buni angajați.
Care este cea mai profitabilă industrie din punct de vedere al angajaților
Așa cum era de așteptat, cea mai căutată industrie în 2016 va fi cea a IT-ului. Conform tuturor estimărilor, aceasta se va extinde și va continua să caute angajați. Din cauza faptului că cererea de pe piață e mare, companiile de IT se văd nevoite să caute oameni și în străinătate. Conform studiile de piață, specialiștii din IT sunt din ce în ce mai greu de găsit pe piața din România în ciuda faptului că salariile care se oferă sunt mari, mult peste medie. Deși este cel mai bine plătit domeniu din România, elevii nu se îndreaptă către o facultate de IT. Cei care conduc aceste facultăți dau vina pe Ministerul de Finanțe pentru că le oferă absolvenților foarte puține locuri bugetare. Aceștia vin și cu o propunere care ar putea să crească cifrele de școlarizare. O măsură dată de Guvern pe zona IT ar putea rezolva această problemă, iar numarul candidaților ar crește.
Studierea unei facultăți de IT crește automat șansele de a obține joburi in IT atât în România, cât și în străinătate imediat după ce se iese de pe băncile școlii. Ca peste tot în lume, în acest domeniu, se pornește de la un nivel salarial ridicat. Chiar dacă nu vor ajunge pe poziții de conducere sau pe cele de middle management, angajații din IT își vor permite să ducă un trai decent în orice țară de pe glob. Se estimează că în câțiva ani, industria IT-ului va fi cea mai puternică din lume, iar veniturile generate vor ajunge la sume colosale.