Situația locurilor de muncă din județul Iași

Se știe că Bucureștiul este orașul din România unde se găsește cel mai ușor un loc de muncă. Majoritatea multinaționalelor au sediul în Capitală și oferă mii de joburi tinerilor absolvenți și nu numai. În ultima vreme, investitorii străini s-au orientat și către alte orașe mari din România. În top se află Cluj, Timișoara și Iași. Ca o coincidență, toate aceste orașe le oferă  absolvenților de liceu posibilitatea de a-și continua studiile la Universitățile din respectivele locații.

Rata șomajului din Iași a scăzut în 2015

Iașiul este unul dintre orașele unde s-au făcut cele mai multe angajari în 2015. Ca o dovadă, rata șomajului a scăzut în acest an, fiind de 4,5 % la finalul lunii iunie, cu 0,1% mai mică decât în luna mai. Aceste cifre sunt susținute de statisticile oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Astfel, în luna iunie 2015, numărul salariaților din județul Iași a fost de 150.934 de persoane. Ca o comparație cu luna iunie din 2014, numărul angajaților a crescut cu 2.710 persoane. De asemenea, numărul șomerilor înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă la finalul primei jumătăți a anului a fost de 13.584 persoane, cu 1.585 mai mic decât în urmă cu un an.

Conform aceleiași surse, din numărul total de șomeri, 60,3% sunt bărbați, iar restul femei. Ca o completare, județul Iași se situează sub media pe țară din punct de vedere al ratei șomajului.

Studenții din Iași preferă să își continue studiile în străinătate

În Iași se află una dintre cele mai bune Universități din țară. Ne referim aici la cea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”. Aceasta este o rampă de lansare pentru tot mai mulți tineri care vor să de vină medici și care aleg să muncească în străinătate sau să își continue studiile. De altfel, în ultimii ani, numărul celor care studiează medicina și aleg să plece în străinătate este în continua creștere. Acest exod al tinerilor medici în țările din Vest este determinat și de politica din ultima vreme a Ministerului Sănătății. Oficialii din minister s-au plâns de costurile mari pe care statul trebuie să le investească în formarea și educarea  unui medic. Conform rectorului Universității de Medicină și Farmacie din Iași, Dragoș Pieptu, statul cheltuie pe an cu un student la medicină 5.400 de lei. Acesta susține că nu este o sumă mare, dacă ne raportăm la celelalte țări din Europa. De exemplu, Portugalia cheltuie 7.000 de euro pe an, Franța – 10.000 de euro, Belgia – 20.000 de euro și Germania cel puțin 20.000 de euro pe an. La un calcul simplu, statul român trebuie să cheltuiască pe toată durata studiilor cu un student la medicină aproximativ 10.000 de euro. Aceasta sumă poate fi restituită de orice absolvent într-un singur an, asta dacă alege să își facă rezidențiatul în Franța, una dintre țările despre care se spune faptul că nu plătește bine.

Pe lângă aceste motive ce țin de managementul sistemului de sănătate din România, tinerii medici pleacă în străinătate pentru salariile mult mai mari pe care le oferă spitalele din țările din Vestul Europei, dar și pentru faptul că li se oferă, mult mai ușor, posibilități de dezvoltare profesională și de a-și găsi mai ușor un loc de muncă. În plus, respectul față de meserie în celelalte țări din Uniunea Europeană este mult mai mare decât în România. Acest lucru a dus, în ultimii ani, la o criză a cadrelor medicale din Spitalele din România. Nu puține sunt cazurile când un singur medic este nevoit să trateze zeci de bolnavi, iar acest lucru îi poate afecta randamentul. 

 

Search

decembrie, 2024