100 milioane de dolari pentru un apartament!

Ce poți să obții în New York cu 100 de milioane de dolari? O vedere spectaculoasă spre Central Park, tavane înalte, podele din lemn de trandafir și băi cu marmură din Italia. Dar cel mai important, dreptul de a te lăuda cu cea mai scumpă casă din New York destinată unei singure familii.

Un cumpărător a achizioționat cel mai mare penthouse din noua clădire One57, adică etajele 89 și 90, pentru suma de 100,47 milioane de dolari. Identitatea acestuia nu a fost încă făcută publică, însă după suma platită, ne cam facem o idee despre genul de om care este.

Recordul din New York a fost deținut până acum de Ekaterina Rybolovleva, fiica unui miliardar rus, care a plătit 88 de milioane de dolari pentru o casă tot lângă Central Park în 2012. Valoric vorbind, ea a obținut mai puțin din suma investită, plătind 13.000$ per metru pătrat, comparativ cu 9.000$ per metru pătrat în cazul noului deținător al recordului.

Se pare că după standardele tatălui ei, apartamentul a fost ieftin, ținând cont că el a achiziționat Casa lui Donald Trump din Palm Beach cu 95 de milioane de dolari în 2008 în plină criză și mai mult de 300 de milioane de dolari pentru un conac din Monaco.

O altă tranzacție importantă se pare că a avut loc în aceiași clădire, zvonindu-se că Bill Ackman, ogulul fondurilor speculative, a achiziționat un apartament cu 90 de milioane de dolari, știre neconfirmată însă. Dacă va avea loc și această achiziție, clădirea One57 va conține cele mai scumpe două apartamente din New York.

Un alt nou locatar al New York-ului va fi Roman Abramovich, care a reușit într-un final să iși cumpere o casă în acest oraș. Miliardarul rus, deținător al clubului Chelsea, a licitat pentru o casă cu vedere la parc 75 de milioane de dolari, dar a fost refuzat. Ca răspuns la acest lucru, Abramovich a cumpărat mai multe case din zona “Upper East Side” pentru a le transforma într-o singură super-casă. Zona este foarte liniștită deoarece, potrivit US Census Bureau, instituția locală de sondaje, marea majoritate a apartamentelor din zonă sunt nelocuite cel puțin 10 luni pe an.

După finalizarea proiectului One57, piața imobiliarelor calcula că, pentru a produce profit, acest zgârie-nori trebuia să vândă un metru pătrat cu peste 5.000$, cu 30% mai mult decât prețurile medii de acum 10 ani, punând un semn de întrebare: Va fi acest lucru posibil? Se pare că dubiile s-au spulberat.

Iată o listă a lucrurilor care costă 100 de milioane de dolari: producția filmului „Gravity”, cea mai recentă serie de bombardamente din Irak și, mai nou, penthouse-ul de două etaje din cel mai nou zgârie-nori din New York.

100,47 milioane de dolari este suma exactă pe care un cumpărător anonim a platit-o pentru a intra în posesia apartamentului cu pereți de sticlă care ocupă 10.923 de metri pătrați, de 3,8 ori mai mult decât media unei case din Statele Unite. Nu pare mult când ne gândim la preț, însă penthouse-ul este ceea ce “The daily News” numește “uber lux”: saună, cinematograf, bibliotecă și altele.

De-a lungul ultimilor doi ani New York-ul a urmărit cum se ridică mai mulți giganți în zona Central Park. O serie de proiecte imobiliare ce nu uimesc doar prin prețuri, ci și prin înălțimi: One57 – 306 metri, 432 Park – 426 metri, 111 West 57th Street – 433 metri, 225 West 57th Street – 472 metri.

Search

aprilie, 2024