Nasii de cununie si probleme in alegerea lor

Desi in canoanele bisericesti nu exista nicaieri un capitol dedicat “nasilor de cununie”, Biserica ortodoxa, prin preotii ei, prevede ca tinerii care vor sa faca cununia religioasa sa aiba o pereche de nasi care sa joace un rol important atat in ziua nuntii, cat si in viata de familie a viitorilor soti.

Invataturi bisericesti si obiceiuri impamantenite de cand lumea, toate spun ca nasii trebuie sa fie parintii spirituali ai mirilor, sa fie deja casatoriti in fata lui Dumnezeu in aceeasi religie, sa ii ajute si sa ii sfatuiasca toata viata.
In teorie totul suna frumos. Si totusi… In prezent, exista din ce in ce mai multe cupluri care isi gasesc foarte greu nasi de cununie sau care renunta la ideea de a avea nunta cu nasi ( da, se poate si asa, dar nu intru in detalii pentru a nu starni prea multe dezbateri teologice). De ce?

In primul rand, in zilele noastre, obligatiile care revin nasilor sunt nu numai spirituale si morale, ci si materiale. De aceea, multi refuza sa cunune o tanara pereche pe motiv ca… nu au bani. “Va iubim, ne sunteti dragi, casa de piatra, dar nu va putem cununa pentru ca nu ne permitem”. Aceasta e o replica de care se lovesc multi atunci cand cer unei perechi sa le fie nasi. Si aici, nu e nimic de contestat. Nasii au “obligatia” de a plati slujba la biserica, buchetul miresei, lumanarile, “darul” la nunta si multe altele asupra carora voi reveni intr-un articol viitor. Daca e sa calculam, la o nunta restransa, cheltuielile nasilor depasesc 3000-4000 lei. ( Realist vorbind, sunt sume pe care nu orice cuplu si le permite).

In al doilea rand, cum e si normal, mirii cauta sa aiba ca nasi cupluri pe care le cunosc bine, cu care sunt prieteni si pot comunica, de varste apropiate, si nu cupluri mult mai in varsta care sunt rude de cine stie ce grad cu parintii sau bunicii sau cunostinte “bune de nasi” doar pentru ca “au bani”. In prima situatie, mirii se lovesc de probleme in care “potentialii” nasi nu sunt casatoriti, sau sunt in alta religie, sunt in alta tara sau nu isi permit financiar. In a doua situatie, problemele sunt altele. Cuplurile mai in varsta le pot fi nasi, dar sfaturile, ajutorul si indrumarea vin mai greu in momentul in care diferenta de varsta fata de fini nu permite o comunicare deschisa si sincera.
Veti spune poate ca e putin exagerata abordarea, dar trebuie sa recunoasteti ca astfel de cazuri apar atunci cand vreti sa va casatoriti si trebuie sa va alegeti nasii.
Insa, pana la urma, sunt putini preoti care accepta sa cunune fara nasi si nici nu ar trebui sa fie asa. Ce e de facut?

Pornit din dorinta de a strange mai multi bani din nunta, a aparut in zona Moldovei obiceiul de a avea mai multe perechi de nasi. Dar pentru a nu ingreuna toti nasii cu aceleasi cheltuieli, in functie de cum se inteleg cu mirii si intre ei, doua sau trei perechi de nasi ar putea sa imparta cheltuielile si sa le vina si lor mai usor, si finilor ( asta cu conditia sa nu va ganditi la nunta ca un instrument financiar de facut bani).

In plus, e trist sa amanati nunta pe motiv ca e greu sa va gasiti nasi. Chiar daca traditia cere ca nasii sa fie parinti spirituali si mai “copti” la minte ca tinerii casatoriti, puteti alege si o pereche mai tanara ca voi, daca sunt deja casatoriti, si sa lasati la o parte “gura lumii” care va poate critica pentru alegeri.
Pe langa acestea, vorbiti cu cei pe care vreti sa ii aveti ca nasi despre organizarea nuntii. Vedeti ce alte motive ar putea avea sa refuze si cum le puteti rezolva. Poate evita sa va fie nasi pentru ca nu va pot aduce invitati, asa cum cere obiceiul, sau pentru ca nu le-ar placea sa li se“danseze gaina” sau alte traditii romanesti (unele destul de ciudate) care implica nasii la nunta.

In speranta ca nu va veti intalni cu problemele de mai sus in alegerea nasilor, mult succes si sa aveti o relatie cat mai frumoasa cu viitorii nasi!

Search

decembrie, 2024