In zona Moldovei veti gasi numeroase traditii si obiceiuri, insa mireasa moderna a secolului 21 nu doreste sa provoace impresii neplacute. Ceea ce face fiecare cuplu in ziua nuntii, din toate aceste obiceiuri, tine de cum este invatat de catre parinti, socri si cei mai in varsta.
Pentru cei care nu stiu ce sa faca sau care doresc sa aleaga doar unele datini, le oferim sansa de a cunoaste toate obiceiurile nuptiale din zona noastra.
Acestea se impart in 3 categorii: obiceiurile de la casa miresei, de la Biserica si de la petrecere.
Acasa la mireasa:
- Gatitul miresei se face de catre nasa impreuna cu fetele din casa. Nasa va pune pe o tava toate cele necesare gatitului, ii va aranja miresei voalul si coronita. Mireasa va fi gatita cu fata spre rasarit, cantandu-i-se in acelasi timp si melodia caracteristica “Ia-ti mireasa ziua buna”. Domnisoara de onoare ii va oferi miresei o oglinda mai mare in care aceasta sa observe cum este aranjata. La sfarsit, nasa ii ofera miresei buchetul, dupa care si ea, la randul ei urmeaza sa puna florile in piept mirelui, nasilor, respectiv socrilor mici si mari.
- Cerutul miresei: Mirele vine cu alai si muzica (dupa cum doreste) acasa la mireasa unde bate la usa si intreaba de aceasta. Mama miresei sau o ruda apropiata incearca sa ii ofere, sa ii propuna o alta viitoare sotie (imbraca o femeie sau un barbat cu ceva alb) si cere bani mirelui pentru a o cumpara. Intre timp, fetele tinere necasatorite din casa ascund mireasa in spatele lor, pana cand mama se hotaraste sa o dea. Mirele trebuie sa ii daruiasca atunci un cadou acesteia, in general o bijuterie (cercei pe care ii poate purta chiar in ziua nuntii, un inel, etc.).
- Hora miresei se face dupa ce mireasa a fost gatita, in fata blocului sau a casei. La hora participa nuntasii, membri ai familie miresei, respectiv ai mirelui. Hora aceasta poarta numele de “Nuneasca” si este pornita de catre nasa cu fina, dupa care intra in joc nasul, mirele, continuand cu restul nuntasilor.
- Turta miresei se arunca in fata blocului sau a casei. Mireasa se urca pe un scaun, iar nasa rupe in fata ei turta in 4 parti. Mireasa musca din fiecare bucata si arunca turta in toate cele 4 zari.
- Iertaciunea este un obicei vechi, mai rar respectat in ultimii ani, in care mirii se asaza in genunchi si cer iertare parintilor inainte de a pleca la biserica.
La Biserica:
- Bomboane in Biserica se dau dupa inchierea slujbei de catre cineva din familie. Candva, bomboanele acestea erau aruncate pe jos, acum insa miresele prefera sa le ofere celor prezenti, dintr-un cos pe care o persoana il plimba de la invitat la invitat. Nici una din aceste doua variante nu este gresita.
- Calcatul pe picior se practica intre mire si mireasa, in biserica, in timp ce se inconjoara masa. Se spune ca cel care il va calca primul pe celalalt pe picior, acela va conduce in casa.
- Aruncatul cu orez sau grau la iesirea din biserica asupra mirilor se practica pentru ca se spune ca aduce belsug. Traditia propune ca mirii sa iasa din biserica mergand pe petale de trandafiri pentru a le fi viata cat mai usoara, in timp ce nuntasii ii presara cu orez si grau pentru un trai imbelsugat.
- Galeata cu apa se asaza in fata mirilor inainte de a intra pe poarta bisericii. Portile se inchid, nepermitandu-le acestora accesul in interior. Mirele sau nasul pun bani in galeata cu apa, iar mireasa o varsa cu piciorul. Cine a tinut calea mirilor ia banii din galeata si deschide portile.
La petrecere:
- Dansul mirilor este momentul in care invitatii sosesc la petrecerea careia mirele si mireasa ii dau startul. Acest dans ofera invitatilor ocazia de a vedea cuplul proaspat casatorit dansand pentru prima oara in calitate de sot si sotie. Candva acest dans era reprezentat doar prin vals lent sau vals vienez, insa mireasa moderna a inlocuit cu timpul valsul, ajungandu-se la un “dirty dancing” sau chiar rock’n’roll.
- Hora stolnicilor se facea candva tot la inceputul nuntii, de catre oamenii care au participat la organizare si la servitul mancarurilor la mese. Insa, in vremea noastra nuntile sunt organizate de agentii, iar mancarea este servita de ospatari. A devenit astfel hora ospatarilor, care se face la restaurant daca ospatarii doresc si li se permite de catre conducere. Este un obicei frumos, dar care, in timp, si-a pierdut din importanta.
- Furatul miresei se mai practica si in zilele noastre. Doi- trei tineri fura mireasa si unul din ei se intoarce la nunta cu pantoful miresei pentru a cere mirelui recompensa. Acesta rascumpara mireasa si plateste tinerilor ce i s-a cerut. Aceasta traditie transmite mirelui mesajul ca nu ar trebui sa piarda mireasa din ochi nici o clipa. Desigur, sunt si nunti la care mirele nu permite furatul miresei, pazind-o bine. Daca se intampla ca ea sa fie furata inainte de miezul noptii, se spune ca nasul trebuie sa plateasca recompensa, daca este furata dupa ora 12, mirele plateste recompensa.
- Jucatul gainii se face de catre o femeie, dupa ce s-a servit deja friptura nuntasilor. Aceasta gaina rumenita si impodobita este jucata desupra capului, printre mese, pana la masa nasilor si oferita acestora din partea mirilor. Nasul este cel care trebuie sa plateasca gaina.
- Aruncatul buchetului este o traditie care s-a pastrat si in zilele noastre. Spre finalul nuntii, mireasa se asaza in mijlocul salii/ringului. In spatele ei stau toate fetele nemaritate de la nunta. Mireasa arunca buchetul spre ele fara sa se uite, iar cea care il prinde se spune ca se va marita prima.
- Aruncatul jartierei are loc dupa aruncatul buchetului. Mireasa se asaza pe un scaun si isi ridica putin rochia, atat cat sa se vada jartiera pe care mirele o da jos de pe piciorul acesteia (mai nou acum mirele da jos jartiera cu dintii), dupa care si el arunca jartiera baietilor necasatoriti care s-au asezat in linie in spatele lui. Candva, tanarul care prindea jartiera invita la dans tanara care a prins buchetul.
- Legatoarea sau dezgatitul miresei, are loc spre dimineata, cand nasa scoate voalul miresei si il inlocuieste cu un batic sau palarie. Tot nasa este cea care ia si florea mirelui din piept. Voalul si floarea se pun domnisoarei si cavalerului de onoare sau unor tineri necasatoriti. Nasa serveste pe cei din jur cu bomboane si lichior, dand startul horei femeilor, impreuna cu mireasa si domnisoara de onoare. Acest schimb de la voal la batic simbolizeaza transformea miresei in “fata de casa”.