La starea civila

Fie ca ati hotarat sa faceti Cununia Civila in aceeasi zi cu nunta sau in zile diferite, veti avea nevoie de un plan bine pus la punct si pentru acest eveniment. Trebuie sa luati in considerare faptul ca  nu va rapeste  mai mult de 30-40 de minute, putand avea loc chiar si in ziua nuntii, dimineata. Majoritatea cuplurilor considera ca este prea obositor sa faci si Cununia Civila si pe cea Religioasa in aceeasi zi, din motiv ca ar fi nevoie de o dubla pregatire pentru doua evenimente care au loc la scurt timp unul dupa celalalt. Sfatul nostru este sa fiti primii pe lista ofiterului starii civile si sa programati cununia la prima ora a programului, pentru a evita decalajele provocate de alte cupluri.

Avantajul principal al organizarii celor doua cununii in aceeasi zi este ca veti scapa de cheltuieli in plus pe o petrecere sau iesire la restaurant in cazul in care ati fi facut Cununia Civila cu o zi sau doua inainte. Un alt avantaj este acela ca pot fi prezente toate rudele si cunostintele care doresc, chiar daca nu locuiesc in apropiere.

 

Pentru a avea siguranta ca va veti incadra in timpul propus in ziua cea mare, notati-va in “agenda pentru nunta” ce trebuie sa prezentati  la Starea Civila:

  • Buletine/Cartile de identitate in original si copie, valabile pana cel putin la data incheierii casatoriei;
  • Certificate de nastere in original si copie;
  • Declaratia de casatorie;
  • Certificate medicale prenuptiale – valabile 14 zile;
  • Plic timbrat autoadresat;

 

Este important de retinut ca la depunerea actelor este necesara prezenta ambilor viitori soti. Actele se pot depune la Oficiul Starii Civile cu minimum 10 zile inainte de oficializarea casatoriei, maximum 14 zile, datorita valabilitatii certificatelor medicale.

 

Si daca maine e ziua cea mare, atunci nu uita ca la primarie vei avea nevoie de cartile de identitate, doi martori care vor semna si care vor avea nevoie la randul lor de acestea (martorii nu trebuie sa fie obligatoriu nasii), fotograful, piscoturile sau prajiturile si sampania cu paharele pentru invitati pe care ii veti servi dupa oficiera casatoriei.

In multe cazuri mireasa alege sa faca ambele cununii in aceeasi zi, datorita existentei posibilitatii de a merge la Cununia Civila cu rochia de mireasa, insa pentru multe mirese alegerea a doua zile diferite ii ofera  prilejul de a fi mult mai relaxata, mai odihnita si mai radianta.

Search

martie, 2024