Sfaturi pentru pregatirea nuntii – Obligatiile nasilor

Revenim la subiectul privind obligatiile nasilor la nunta pentru a aduce completari. De data aceasta, despre lucrurile materiale si traditiile care ii privesc direct. In zona Moldovei, obiceiurile prevad urmatoarele indatoriri ale nasilor:

– Sa sfatuiasca mirii si sa fie alaturi de ei in toate deciziile;
– Sa aleaga, impreuna cu mireasa, si sa plateasca lumanarile de cununie si buchetul;
– Sa aleaga, impreuna cu mireasa, si sa plateasca voalul, tiara si palaria miresei ;
– Sa achite biserica (nu trebuie uitat ca la biserica nasii trebuie sa aduca vin si cozonac – o sa ceara parintele);
– Nasa gateste mireasa si ii pune voalul ;
– Nasul trebuie sa barbiereasca mirele;
– Nasa rupe turta miresei inainte de a pleca de acasa;
– Nasa da jos voalul miresei si ii pune pe cap o palarie, semn ca a intrat in randul femeilor maritate.

Se dau cadouri intre nasi si fini. De obicei, nasii cumpara pentru tineri obiecte utile intr-o casnicie: robot bucatarie, pilote sau altele.
Daca mirii vor sa dea si colacii nasilor dupa traditie, cei doi colaci trebuie sa fie insotiti de: 1 kg faina, 1 kg zahar, 1 litru de vin, bomboane, ciocolata, un cadou, prosoape. Se obisnuieste sa se dea cadou nasilor: un set de pahare de cristal, un bol sau alt vas de cristal, o icoana din argint sfintita. Pe langa acestea se iau pentru nasi prosoape albe, de borangic sau alt material de calitate, pentru a-i lega.

La biserica, nasii vor sta alaturi de miri pe toata durata slujbei in fata preotului, ca martori si ca parinti spirituali. Mai exista obiceiul ca in biserica sa se pupe mana nasilor.

Dar veti vedea ca, dupa zona si obisnuinta, multe din cele prezentate mai sus vor fi diferite. In plus, cel mai bine e sa vorbiti cu nasii dinainte sa vedeti care din obligatii si le asuma si care nu, pentru a nu aparea momente de confuzie la nunta.

Sunt sigura ca ati mai intalnit aceste obiceiuri, poate sub alta forma. Ce traditii mai stiti ca sunt legate de nasi la nunta? Ce sfaturi ati primit legate de nasi? Sau de la nasi?

Search

mai, 2024