Schimbarea numelui aeroportului – semnal de alarmă!

Întrucât în perioada de iarnă lucrările la aeroport au fost întrerupte și nu s-au înregistrat alte evenimente care să necesite intervenția noastră, activitatea noastră s-a mărginit la monitorizarea mass media și publicarea știrilor ce aveau ca subiect Aeroportului Internațional Iași.

În ultimele zile însă, presa locală a informat despre intenția unui grup de consilieri județeni de a propune schimbarea numelui Aeroportului Internațional Iași. Nu dorim să inițiem o dezbatere cu privire la noua propunere de nume  -Aeroportul Internațional Iași-Moldova , deși considerăm că ar fi normal și necesar să existe o dezbatere publică în acest sens iar cetățenii să poate veni cu propuneri și sugestii, ci să atragem atenția că momentul ales pentru această schimbare nu este deloc oportun!

Spunem asta întrucât trebuie să avem în vedere că acum câteva luni Consiliul Județean Iași a depus un proiect de finanțare la Comisia Europeană în valoare de 60 de milioane de euro pentru modernizarea aeroportului, iar în această perioadă se așteaptă evaluarea. În acest context, schimbarea denumirii aeroportului ar reprezenta un act iresponsabil din partea autorităților, întrucât ar crea dificultăți birocratice atât în privința obținerii finanțării europene nerambursabile cât și în privința licitațiilor aflate în desfășurare (ar fi necesară refacerea documentației, obținerea avizelor pentru noua entitate șamd).

Pentru a fi foarte clar înțeleși, precizăm că nu suntem împotriva schimbării denumirii  aeroportului, dar trebuie să atragem atenția că acest lucru nu este prioritar acum. În opinia noastră, prioritatea pentru Aeroportul Internațional Iași este finalizarea construcției noii piste și negocierea cu operatorii aerieni pentru introducerea unor noi curse internaționale (Paris, Munchen, Bruxelles etc).

Așadar, solicităm în mod public Consiliului Județean Iași (consilierilor județeni) ca acest demers să se desfășoare doar după finalizarea proiectelor de modernizare (construcția noii piste, a lucrărilor aferente și a noului terminal de pasageri).

În al doilea rând, solicităm tuturor factorilor politici de la nivel local, din toate partidele, să acționeze cu maxim de responsabilitate și să nu transforme subiectul modernizării aeroportului într-un joc politic. Vom fi prezenți pentru a supraveghea atent situația, pentru a informa ieșenii și pentru a sancționa persoanele și acțiunile de natură să creeze dificultăți în modernizarea aeroportului.  Vom face acest lucru cu responsabilitate și imparțialitate, ca și până acum.

Sursă date și foto: ieseniivoraeroport.org

Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostrii, Madd Electronics.

 

Search

mai, 2024