Ziua Vânătorilor de Munte din România!

La 3 noiembrie 1916, în plin război, s-au înfiinţat în ţara noastră trupele de vânători de munte! Pe toată durata existenţei lor, vânătorii de munte au constituit elita armatei române fiind trupele cele mai disciplinate şi eficiente în acţiunile în care au fost întrebuinţate.

În vara anului 1917 batalioanele de vânători de munte au dat semnalul ranaşterii armatei române şi a statului român aflat în pericol de a fi şters de pe harta lumii! În cel de-al doilea război mondial, pe frontul antisovietic vânătorii de munte au fost spaima duşmanului alături de panzerele germane! După întoarcerea – nefericită pentru armată, a armelor de la 23 august 1944 – vânătorii de munte au devenit forţa care a atras după sine întreaga armată română din estul Transilvaniei ciuntite de hortyşti până dincolo de Praga şi Viena!

După război trupele de vânători au fost cele mai decimate forţe ale armatei române elita lor fiind asasinată în masă sau trimisă în închisori la presiunea ocupantului sovietic şi, cel mai adesea, din zelul criminal al unor iresponsabili aflaţi temporar la cârma statului român.

După 1950, pentru că spiritul patriotic, naţionalist, românesc al vânătorilor de munte nu a putut fi scos din conştiinţele bine educate ale ofiţerilor, maiştrilor şi subofiţerilor – trupele de vânători de munte au fost desfiinţate în întregime!

Sursă date: rasunetul.ro

Sursă fotografie: resboiu.ro

Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostrii, Madd Electronics.

Search

mai, 2024