Cele mai frumoase cărți din România vă așteaptă de mâine la Bookfest Iași

      Salonul de carte Bookfest Iași se deschide mâine începând cu ora 10, cu autori de renume, evenimente memorabile și cele mai bune cărți

      Printre ele, pentru prima dată în România, o carte suflată cu aur, proaspăt apărută, în tiraj limitat

      Lucian Boia, Ioana Pârvulescu, Andrei Kurkov, Larry Watts, Jan Koneffke, Emil Brumaru sunt doar câteva dintre numele mari care vă așteaptă la Bookfest Iași

      30.000 de volume cu reduceri substanțiale

      Filme de artă cu premii internaționale la cinematograful gratuit

 

Prima ediție a Salonului de Carte Bookfest Iași poate fi vizitată de public începând de mâine în Sala Pașilor Pierduți de la Universitatea Al. I Cuza din Iași. Bookfest Iași le oferă vizitatorilor ocazia unor întâlniri memorabile cu autorii momentului și cu cărțile despre care toată lumea vorbește.

 

Pe lângă cele circa 30.000 de volume expuse la standurilor editurilor, vizitatorii Salonului vor putea răsfoi în premieră câteva dintre finalistele concursului național de design de carte „Cele mai Frumoase Cărți din România”, edițiile 2012 și 2013. Între ele se află și volumul bilingv Viețile pustinicilor Palestinei, într-o prezentare grafică de excepție a editurii Baroque Books & Arts, o carte cu șnit de aur  și ”o mostră de acribie filologică şi plasticitate a limbajului” (Dilema Veche). Cartea este abia ieșită de sub tipar, a mai fost expusă doar în standul României la Târgul de Carte de la Frankfurt și este tradusă de starețul mănăstirii Sf. Nectarie, ieromonah Agapie Corbu, unul dintre cei mai renumiți monahi de rit athonit din România.

 

„Este o deosebită bucurie să avem la Iași în premieră expoziția Cele mai frumoase cărți din România, cu câteva volume pe care până acum au avut ocazia să le vadă doar vizitatorii standului României la Târgul de Carte de la Frankfurt, recent încheiat. Încercăm astfel să oferim publicului de la Bookfest Iași mai multe motive să se apropie de această frumoasă lume a cărții, pe care întreg orașul o sărbătorește zilele acestea”, a declarat Mihai Mitrică, directorul Salonului Bookfest Iași.

 

Editura Humanitas începe evenimentele culturale de la Bookfest Iași, vineri, la ora 12:00, când fostul și actualul decan al Facultății de Filosofie, Ștefan Afloroaei și Nicu Gavriluță vor sta la aceeași masă pentru a prezenta volumul Privind altfel lumea celor absurde, scris de Ștefan Afloroaei, lansat în premieră la Iași. Apoi, de la ora 12:30, George Bondor prezintă cele mai noi apariții din Seria de autor Friedrich Nietzsche: Ştiinţa voioasă, Filozofia în epoca tragică a grecilor, Ecce Homo. Apoi, după-amiază, începând cu ora 16:00, poetul Emil Brumaru lansează volumul Rezervația de îngeri. Scriitorul german Jan Koneffke se întâlnește cu cititorii pentru a lansa volumul Cele şapte vieţi ale lui Felix K. la ora 17:00. Iar la finalul zilei, de la 17:00, prof. univ. dr. Eugen Munteanu prezintă Cele mai frumoase povestiri din Biblie, cu un cuvânt însoțitor de Andrei Pleşu.

 

Ziua de sâmbătă va fi deschisă de istoricul Lucian Boia, care vine la Bookfest începând cu ora 11:00, ca să prezinte ediția de colecție a volumului Capcanele istoriei în compania lui Alexandru-Florin Platon, director al Centrului de Studii Europene din cadrul Universității Cuza. Apoi, de la ora 12:00, Ioana Pârvulescu, laureata Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2013, va lansa noua ediție a romanul Viitorul începe luni. Iar ultimul eveniment al Editurii Humanitas la Bookfest începe la ora 13:00, când Andreea Răsuceanu lansează volumul Bucureștiul lui Mircea Eliade.

 

Curtea Veche Publishing îl aduce la Bookfest pe scriitorul Andrei Kurkov, care își va prezenta volumul Prieten drag, tovarăș al răposatului, alături de Antoaneta Olteanu (traducătoarea cărții), sâmbătă, de la ora 19:00.

 

Editura Polirom va lansa vineri, de la ora 18:30, volumul Vina tragică.Tragicii greci.Shakespeare.Dostoievski.Kafka, de Ileana Mălăncioiu. Apoi, sâmbătă, scriitoarea Doina Ruști va susține o lectură din volumul Zogru, urmată de o proiecție de film. Iar de la ora 16:00, Radu Pavel Gheo își prezintă volumul Adio, adio patria mea, cu î din i, cu â din a.

 

Istoricul Larry Watts vine la Iași sâmbătă, începând cu ora 17:00, ca să prezinte publicului cele două volume de succes despre perioada Războiului Rece, Ferește-mă, Doamne, de prieteni și Cei din urmă vor fi cei dintâi, apărute la editura RAO. Duminică, de la ora 13:00, tot Editura Rao lansează volumul Mareșali ai României, în prezența rectorului Academiei Militare, generalul locotenent Theodor Frunzetti, coordonator al lucrării.

 

Editura Nemira propune iubitorilor de lectură două lansări: Richter 8.9, romanul polițist al tânărului autor Andrei Călăraș, vineri, de la ora 15:00, și monografia Jung. Îndrăgostit de suflet, de prof. dr. Lavinia Bârlogeanu, de la ora 15:30.

 

Editura Eikon lansează o serie de noi volume vineri, începând cu ora 14:00: Parcurs, de Mariana Gorczyca; Maria cea fără de moarte, de Gaby Michailescu; Etnosofia, de Petru Ursache; Comunismul cu rele și rele, de Magda Ursache; Nae Ionescu și discipolii săi în arhiva Securității – vol V: Mircea Vulcănescu.

 

Duminică, de la ora 12:30, Editura Doxologia lansează audio-book-ul Ştefan Bănulescu. O voce pentru Fonoteca de Aur în prezența lui Grigore Ilisei, Emil Brumaru şi Antonio Pătraș și Cătălin Jeckel.

 

Editura Adenium lansează volumele Submarinul Karmei, de Paul Gorban și Amintirile unui însingurat, de Nicolae Sirius,duminică la ora 14:00, respectiv 15:00.

 

Copiii își pot petrece duminica la atelierul de lectură pentru copii isteți Clasicii repovestiţi, începând cu ora 11:00. Alături de echipa Teatrului de Buzunar, copiii vor citi din Cocoşatul de la Notre Dame. Repovestire după romanul lui Victor Hugo, volum apărut în cadrul colecţiei Cărţile Copilăriei de la Curtea Veche Publishing.

 

Cinematograful de artă gratuit Bookfest îi așteaptă pe cei interesați ca să vizioneze pelicule premiate la festivaluri internaționale, precum Edvard Munch – biografie a renumitului artist norvegian, autor al Strigătului; Poligamy (2009, comedie, Ungaria), Upperdog (2009, dramă, Norvegia),  Examenul (2011, dramă, Ungaria), Limbo (2010, dramă, Norvegia), Ungaria sălbatică (2011, documentar, Ungaria). Filmele vor fi subtitrate în limba engleză sau română. De asemenea, vizitatorii vor putea viziona filmele Magda și Micile Vedete la bibliotecă, realizate de elevii Școlii de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”.

 

Nu în ultimul rând, atmosfera de sărbătoare a cărții va fi completată și de un fundal muzical, sâmbătă, de la ora 18:30, când vizitatorii vof fi încântați de Cvartetul Mezzo.

 

Intrarea în cadrul salonului, cât și la toate evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia va fi gratuită. Programul zilnic va fi între orele 10:00 și 20:00.

 

Salonul de Carte Bookfest Iași se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri Iași – FILIT.

Evenimentul se desfășoară sub egida Federației Editorilor din România, în parteneriat cu Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, Ambasada Norvegiei, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București.

 

Sponsor principal: Volksbank

 

Parteneri media: Europa FM, Ziarul de Iași, Hotnews.

 

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Anul trecut invitatul de onoare al Salonului Internaţional de Carte a fost Franța, iar publicul a avut ocazia să se întâlnească cu personalităţi importante ale culturii contemporane franceze ca Bernard Pivot sau Michel Houellebecq. Anul acesta circa 95.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest (29 mai – 2 iunie), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice, evenimente interactive). Invitat de onoare a fost literatura germană prin participarea Austriei, Elveției și Germaniei în cadrul proiectului Trei țări, aceeași limbă. La această ediție au fost prezente nume cu răsunet internațional precum Cătălin-Dorian Florescu, Katharina Hacker, Michael Stavarič, Joseph Winkler, Jan Koneffke, Christian Haller, Saša Stanišić, Julya Rabinowich, Jolanda Pinel.

PROGRAM EVENIMENTE

 

VINERI, 25 OCTOMBRIE

 

11:00 Întâlnire profesională: Lost in the original.

Moderator: prof. univ. dr. Rodica Dimitriu.

Evenimentul va avea loc în Sala Ferdinand și este organizat de FILIT.

 

12:00 Lansarea volumului Privind altfel lumea celor absurde, de Ştefan Afloroaei (Editura Humanitas).

Invitați: Ștefan Afloroaei, Liviu Antonesei, George Bondor.

Moderator: Nicu Gavriluță.

 

12:30 Prezentarea celor mai noi apariții în Seria de autor Friedrich Nietzsche (Editura Humanitas): Ştiinţa voioasă, Filozofia în epoca tragică a grecilor, Ecce Homo.

Participă: George Bondor, Ştefan Afloroaei, Liviu Antonesei, Nicu Gavriluță.

 

14:00 Lansări de carte ale Editurii Eikon: Parcurs, de Mariana Gorczyca; Maria cea fără de moarte, de Gaby Michailescu; Etnosofia, de Petru Ursache; Comunismul cu rele și rele, de Magda Ursache; Nae Ionescu și discipolii săi în arhiva Securității – vol V: Mircea Vulcănescu.

Participă:  Mariana Gorczyca, Magda Ursache, Liviu Antonesei, Valentin Ajder, Adrian Aluigheorghe, Cassian Maria Spiridon.

 

15:00 Lansare de carte: Jung. Îndrăgostit de suflet, de Lavinia Bârlogeanu (Editura Nemira)

 

15:30 Lansare de carte: Richter 8.9, de Andrei Călăraș (Editura Nemira).

Invitați: Andrei Călăraș, Odilia Roșianu (redactorul cărții) și Iustinian Popa (redactor-șef Azicitesc.com)

 

16:00 Lansare de carte și sesiune de autografe: Rezervația de îngeri, de Emil Brumaru (Editura Humanitas).

Invitați: Emil Brumaru și Bogdan Crețu.

 

17:00 Lansare de carte şi sesiune de autografe:  Cele şapte vieţi ale lui Felix K., de Jan Koneffke (Editura Humanitas).

Participă: Jan Koneffke, Denisa Comănescu și Ioana Pârvulescu.

 

17:30 Lansare de carte: Cele mai frumoase povestiri din Biblie (Editura Humanitas). Traducere din ebraică, aramaică şi greacă veche de Monica Broşteanu şi Francisca Băltăceanu. Cuvânt însoţitor de Andrei Pleşu.

Prezintă: prof. univ. dr. Eugen Munteanu.

18:30 Lansare de carte: Vina tragică.Tragicii greci.Shakespeare.Dostoievski.Kafka, de Ileana Mălăncioiu.

Invitați: Ileana Mălăncioiu, Doris Mironescu.

SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE

 

11:00 Lansare de carte și sesiune de autografe: Capcanele istoriei, ediție de colecție, de Lucian Boia (Editura Humanitas).

Prezintă, alături de autor, Alexandru-Florin Platon.

 

12:00 Lansare de carte și sesiune de autografe: Viața începe vineri, ediția 2013, de Ioana Pârvulescu (Editura Humanitas).

Invitați: Ioana Pârvulescu, Denisa Comănescu, Andreea Răsuceanu şi Doris Mironescu

 

13:00 Lansare de carte și sesiune de autografe: Bucureștiul lui Mircea Eliade, de Andreea Răsuceanu (Editura Humanitas).

Invitați: Andreea Răsuceanu, Ioana Pârvulescu și Bogdan Crețu.

 

14:00 Lectură din volumul Zogru, de Doina Ruști (Editura Polirom), și proiecție de film. Lectura va fi susținută chiar de către autoare.

 

16:00 Prezentarea volumului Adio, adio patria mea, cu î din i, cu â din a, de Radu Pavel Gheo (Editura Polirom).

Invitați: Radu Pavel Gheo, Simona Sora.

 

17:00 Lansare de carte și întâlnire cu Larry L. Watts, autorul volumelor Cei dintâi vor fi cei din urmă și Ferește-mă, Doamne, de prieteni  (Editura Rao).

 

18:30 Muzică de divertisment cu Cvartetul Mezzo.

 

19:00 Întâlnire cu scriitorul Andrei Kurkov și lansarea volumului Prieten drag, tovarăș al răposatului (Curtea Veche Publishing). Invitat: Antoaneta Olteanu (traducătoarea volumului).

 

DUMINICĂ, 27 OCTOMBRIE

 

11:00 Clasicii repovestiţi: Atelier de lectură pentru copii isteţi. Alături de echipa Teatrului de Buzunar, copiii vor citi din Cocoşatul de la Notre Dame. Repovestire după romanul lui Victor Hugo, volum apărut în cadrul colecţiei Cărţile Copilăriei (Curtea Veche Publishing).

 

12:30 Lansarea audio-book-ului Ştefan Bănulescu. O voce pentru Fonoteca de Aur (Editura Doxologia).

Invitaţi: Grigore Ilisei, Emil Brumaru şi Antonio Patraș. Moderator: Cătălin Jeckel.

 

13:00 Lansarea volumului Mareșali ai României  în prezența generalului-locotenent prof. univ. Teodor Frunzeti (coordonatorul lucrării).

 

14:00 Lansarea volumului Submarinul Karmei, de Paul Gorban (Editura Adenium).

Invitați: Paul Gorban, Liviu Antonesei și Claudiu Komartin.

15:00 Lansarea volumului Amintirile unui însingurat, de Nicolae Sirius (Editura Adenium).

Invitați: Nicolae Sirius, Liviu Antonesei și Loredana Opariuc

PROGRAM CINEMA

(SALA FERDINAND)

VINERI, 25 OCTOMBRIE

 

14.00 Examenul (2011, Ungaria, dramă/thriller, r. Péter Bergendy, 1h 29min, subtitrat în limba română)

 

16.00 Edvard Munch (1974, Norvegia, biografie/dramă, r. Peter Watkins, 2h 44min, subtitrat în limba engleză)

SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE

 

12.00 Ungaria sălbatică (2011, Germania/Ungaria, un documentar de Zoltán Török, 51 min, subtitrat în limba română)

 

18.00 Limbo (2010, Norvegia, dramă, r. Maria Sødahl, 1h 47min, subtitrat în limba engleză)

 

DUMINICĂ, 27 OCTOMBRIE

 

11.00 Magda, film realizat de elevii Şcolii de Film şi Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”

 

11:30 Micile vedete la bibliotecă, film realizat de elevii Şcolii de Film şi Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”

 

13.00 Upperdog (2009, Norvegia, dramă, r. Sara Johnsen, 1h 39min, subtitrat în limba engleză)

 

15.00 Poligamy (2009, Ungaria, comedie/romanță, r. Dénes Orosz, 1h 25min, subtitrat în limba română)

 

www.bookfest.ro

www.facebook.com/BookfestRomania

 

 

 

Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostri, Madd Electronics.


 

 

Search

decembrie, 2021