În perioada 20 – 30 septembrie 2013, are loc la galeria „N.N. Tonitza” Iași expoziția de arte vizuale „Dialoguri interculturale și artistice” ediția a X – a, jubiliară.
Aceasta se desfășoară, de această dată, în cadrul Festivalului internațional itinerant A.R.T.E., organizat de U.A.P.R. – Filiala Iași, sub îndrumarea președintelui Felix Aftene, în parteneriat cu Universitatea de arte „G. Enescu” Iași, U.P.S. „I. Creangă” din Chișinău, Primăria Saint Pierre les Elbeufs – Franța și alte instituții din țară și din străinătate.
Festivalul, care are avizul Ministerului Educației Naționale și al I.S.J. Iași, este manageriat de artistul plastic profesor dr. Ofelia Huțul.
Pe parcursul anului școlar 2013 – 2014 expoziția s-a desfășurat în România, Franța, SUA, Olanda, Republica Moldova și acum itinerariul se încheie la galeria de artă „N. N. Tonitza” Iași.
Vernisajul evenimentului are loc luni, 23 septembrie 2013, la ora 19.00. Prezintă conferențiar univ. dr Emanuela Ilie.
Conceptul expoziției
Creațiile artiștilor plastici din țară și din străinătate dezvăluie întreaga lume spirituală a unui popor având și valoare documentară.
Expoziția itinerantă din cadrul Festivalului internațional A.R.T.E. – „Dialoguri interculturale și artistice” mărturisește despre idealurile, năzuințele expozanților, care, în final devin purtătorii de cuvânt, ambasadorii locurilor pe care aceștia le reprezintă.
Compoziții lucide, ecouri ale lumilor înconjurătoare, adevărate opere ale participanților, ne înfățișează mediul și condițiile de viață în care aceștia au ființat dar și lumea lor interioară.
Lucrările ne comunică toate aceste lucruri, sunt crâmpeie dintr-un univers vizibil, care totodată ne decodifică universul spiritual al fiecărui artist ca parte integrantă dintr-un întreg.
Dialogurile interculturale și artistice sunt și au fost întotdeauna benefice, îmbogățind aria de cunoștințe și experiența de viață și cea artistică a privitorilor, ele reprezentând contactele adevarate, sigure, superioare cu spiritualitatea altor locuri și a altor oameni.
În combinații și forme originale, lucrările angajează total publicul pe care îl încântă și de la care i se întoarce un bine meritat feedback, așteptat, scontat.