66 de ani de Carlos Santana

Carlos Augusto Alves Santana este un chitarist mexican care a influentat muzica rock prin stilul muzical, Chicano rock. In 2003, Revista Roling Stone l-a plasat pe locul 15, in Top 100 „Cei mai buni chitaristi ai tuturor timpurilor”. Carlos Santana este a patra generatie de muzicieni, el fiind fiul unui violonist ce canta muzica traditionala mexicana (mariachi). La varsta de 8 ani, Carlos a descoperit chitara si a inceput sa asculte electric blues. In 1955, familia s-a mutat in Tijuana, apoi in San Francisco, unde Santana a infiintat trupa, „Santana Blues Band”.  

In 1968 a avut loc debutul, in San Francisco, trupa redenumindu-se „Santana” si castigand atat de multa notorietate incat au fost invitati sa cante la Woodstock. Succesul de la festival i-a dus la semnarea unui contract cu label-ul Columbia, iar albumul de debut, „Santana”, a fost certificat un dublu disc de platina la doar cateva saptamani de la lansare.  

In 1974, Santana colaboreaza cu Alice Coltrane si Miles Davis pentru albumul „Illuminations”, care nu a avut succesul precedentului, dar a primit discul de aur. In 1985, Carlos Santana participa la Live Aid, iar pentru a marca aniversarea a 20 de ani de cariera (in 1986) a fost dat un concert special ce ii includea pe toti membrii trupei Santana. In 1988, cel de-al saselea album solo al lui Santana, „Blues for Salvador” a castigat un premiu Grammy la categoria „Best Rock Instrumental Performance”.  

In 1992 a aparut albumul trupei Santana, „Milagro”, iar in 1999 discul „Supernatural” (ce include colaborari cu Eric Clapton, Wycleaf Jean, Eagle Eye Cherry, Lauryn Hill, Rob Thomas, Everlast, Dave Matthews), ce s-a vandut in peste 25 de milioane de exemplare in intreaga lume. In 2005, Santana lansa albumul  „All That I Am” (artisti invitati: Mary J. Blige, Black Eyed Peas, Los Lonely Boys, Sean Paul, Kirk Hammett, Steven Tyler si Robert Randolph). In 2007, colaboreaza  la lansarea cantecului „Into the night” cu Chad Kroeger, vocalistul de la  Nickelback.

Carlos Santana a participat mereu la concerte caritabile, precum „Blues for Salvador”, „California Earthquake Relief”, Orfanii din  Tijuana, Drepturile Populatiei Indigene si educatie pentru tineretul latino in societate.

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.stiumuzica.ro
Sursa foto: www.fanpop.com

Search

mai, 2024