Om politic sud-african si adversar al apartheidului, Nelson Rolihlahla Mandela a fost primul presedinte al Africii de Sud (1994-1999) ales prin vot universal, intr-un scrutin larg reprezentativ si cu participare multirasiala. Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea mostenirii apartheidului, prin combaterea rasismului institutionalizat, a saraciei si a inegalitatii si promovarea reconcilierii rasiale. Un sustinator al pan-africanismului si al socialismului democratic, el a fost presedinte al partidului Congresul National African din 1991 pana in 1997.
Vorbitor al limbii xhosa, tragandu-se din familia regala a tribului Thembu, Mandela a urmat cursurile Universitatii Fort Hare si ale Universitatii din Witwatersrand, unde a studiat dreptul. Traind in Johannesburg, el s-a implicat in politica anti-colonialista, devenind membru al Congresului National African si fiind unul dintre intemeietorii African National Congress Youth League, organizatia de tineret a partidului.
Mandela a dobandit notorietate in 1952, in cadrul asa-numitei „Defiance Campaign against Unjust Laws”, o initiativa pasnica de nesupunere civila. Lucrand intre timp ca avocat, a fost arestat de mai multe ori pentru incitare la revolta. Desi fusese initial un adept al opozitiei pasnice, si-a revizuit pozitia, devenind cofondator Umkhonto we Sizwe, factiunea armata a Congresului National African, care este responsabila pentru un numar de atacuri cu bomba impotriva guvernului. Arestat in 1962, a fost condamnat pe viata la 12 iunie 1964, fiind eliberat dupa 27 de ani de inchisoare, la 11 februarie 1990, in urma unei campanii internationale de lobby pentru cauza sa.
Devenind presedintele Congresului National African, Nelson Mandela si-a publicat autobiografia si a condus negocierile cu presedintele tarii, F.W. de Klerk pentru abolirea politicii opresive a apartheidului si organizarea de alegeri universale. Ca presedinte de stat (conducator de jure si de facto al guvernului), a initiat o noua constitutie si a format o comisie pentru cercetarea abuzurilor impotriva drepturilor omului din trecut. A introdus politici menite sa incurajeze reforma agrara, extinderea serviciilor de sanatate publica si combaterea saraciei. S-a concentrat pe activitati caritative in combaterea saraciei si a epidemiei HIV/SIDA, prin Fundatia Nelson Mandela.
O figura controversata de-a lungul intregii sale vieti, criticii de dreapta l-au denuntat drept terorist si simpatizant comunist. Totusi a primit o multitudine de premii internationale pentru pozitia sa in privinta colonialismului si discriminarii: Premiul Nobel pentru Pace (1993), Presidential Medal of Freedom si Ordinul Lenin. Respectat in tara sa, a fost descris drept „parinte al natiunii”. In noiembrie 2009, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a proclamat ziua de 18 iulie drept „Ziua Mandela”.
Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”!
Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.qmagazine.ro