52 de ani de Forest Whitaker

Cunoscut pentru sensibilitatea sa ca actor si pasiunea pe care o pune in fiecare rol, Forest Whitaker este al patrulea actor afro-american care a castigat premiul Oscar pentru „Cel mai bun rol principal” (2007) dupa Sidney Poitier, Denzel Washington si Jamie Foxx. Nascut in Longview, Texas, Whitaker a prins „febra actoriei” in liceu, datorita rolurilor sale din cateva musicaluri. In 1979, a intrat cu o bursa spotriva la Universitatea Politehnica a statului California, renuntand la aceasta in momentul in care s-a accident la spate in timpul unui antrenament. A fost acceptat in Conservatoriul Muzical al Universitatii Californiei de Sud (USC) pentru a studia opera ca tenor, dupa care s-a alaturat Conservatorului Dramatic.  

Primul rol pe marele ecran a fost in in comedia adolescentina „Fast Times at Ridgemont High” (1982), alaturi de Nicholas Cage, Sean Penn si Phoebe Cates. In 1986 apare in filmul lui Martin Scorsese, „The Color Of Money” (alaturi de Paul Newman si Tom Cruise) si in pelicula lui Oliver Stone, „Platoon”. In urmatorul an l-a avut coleg pe Robin Williams in comedia „Good Morning, Vietnam”.

In 1988, Whitaker interpreteaza rolul principal al muzicianului Charlie Parker in „Bait”, film regizat de Clint Eastwood, rol care ii aduce premiul de „Cel mai bun actor” la Festivalul de la Cannes si o nominalizare la Globurile De Aur. Whitaker continua munca cu unii dintre cei mai buni regizori si in anii ’90. Whitaker intrepreteaza in 1999 rolul unui asasin platit in „Ghost Dog: The Way of the Samurai”, film scris si regizat de Jim Jarmusch. Acesta este considerat de multi ca fiind un „rol definitoriu” al actorului.

A jucat alaturi de Colin Farrell si Kiefer Sutherland, in thriller-ul din 2002 al lui Joel Schumacher, „Phonebooth”. Cel mai mare succes al lui Whitaker de pana acum, il reprezinta rolul din 2006 al lui Idi Amin in filmul „The Last King Of Scotland”. Pentru a se pregati pentru acest rol, Whitaker s-a ingrasat, a invatat sa cante la acordeon, a citit carti despre Amin si s-a intalnit in Uganda cu prieteni, rude si victime ale acestuia; a mai invatat limba Swahili si a perfectionat accentul African al lui Amin. Acest rol i-a adus in 2007 premiul Oscar pentru „Cel mai bun actor in rol principal”, la fel ca si Globul de Aur si premiul BAFTA. Pe 16 Aprilie, 2007, Forest Whitaker a primit o stea pe celebrul Walk of Fame, de la Hollywood.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.cinemarx.ro
Sursa foto: www.collider.com

Search

mai, 2024