75 de ani de Bill Withers

William Harrison „Bill” Withers, Jr. este un cantaret american, a carui cariera muzicala a explodat in perioada 1970-1985. El a inregistrat o serie de hituri care au devenit clasice pe scena muzicii internationale, cum ar fi „Lean on Me”, „Ain’t No Sunshine”, „Use Me”, „Just the Two of Us”, „Lovely Day”, and „Grandma’s Hands”. Viata sa a fost subiectul unui documentar din 2009 – „Still Bill”.  

Withers s-a nascut in orasul minier Slabfork din Virginia de Vest. Inca de mic a fost nevoie sa munceasca, pentru a o ajuta pe mama sa. La 17 ani, artistul s-a inrolat in Marina. In cei noua ani petrecuti in Orientul Indepartat, Whiters a inceput sa scrie versuri pentru cantece, piese originale care explimau sentimentele sale. In 1965, dupa terminarea stagiului in Marina, Bill Withers se muta in Los Angeles si incepe sa construiasca fundatia pentru cariera sa muzicala. In ciuda investitiilor sale enorme in doua demo-uri, nicio casa de discuri nu si-a exprimat interesul de a lucra cu el. Insa la inceputul anilor ’70, parea ca norocul lui Whiters o sa se schimbe. A fost descoperit de casa Sussex Records, iar albumul sau de lansare a fost o mare surpriza pentru critici. Acest album a cuprins hiturile „Ain’t No Sunshine” si „Grandma’s Hands”.  

In vara lui 1974, Bill Withers mergea in concerte impreuna cu adevarate voci ale muzicii, precum James Brown, Etta James si BB King. In 1975, artistul semneaza cu Columbia Records, in urma unor neintelegeri cu prima sa casa de discuri. In 1987, Withers a primit a noua nominalizare la premiile Grammy si al treilea premiu Grammy pentru compozitie, cu melodia „Lean On Me”. Ca o dovada de necontestat a impactului melodiile sale, acesteau au fost preluate de unii dintre cei mai importanti cantareti din lume precum Barbra Streisand, Michael Jackson, Liza Minnelli, Aretha Franklin, Tom Jones, Joe Cocker, Mick Jagger, Diana Ross si multi altii.  

Daca pe noi inca ne mai uimeste sensibilitatea si sinceritatea melodiilor sale, pentru Bill Withers totul este simplu: „Am scris cantece despre ceea ce sunt si ceea ce simt.”

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.civileyes.blogspot.com

Search

aprilie, 2024