51 de ani de Tom Cruise

Thomas Cruise Mapother IV, unul dintre cei mai cunoscuti actori de la Hollywood, s-a nascut pe 3 iulie 1962, in Syracuse, New York. Primul său rol principal a fost 1983 în filmul „Risky Business”, care a fost descris ca fiind „un clasic al Generației X”, precum și o „promovare în carieră” pentru actor. In anii ’90, ’91 si ’97 revista People l-a inclus pe Cruise pe lista „Celor mai frumosi oameni din lume”, iar Premiere Magazine l-a numit „Cel mai puternic actor de la Hollywood”.  

Tom a jucat intr-o productie in colegiu, numita „Guys and Dolls”, iar dupa criticile pozitive primite, s-a hotarat sa devina actor. Primul rol pe marile ecrane a venit in 1981, cand a jucat in „Endless Love”, alaturi de Brooke Shields. In 1983 a jucat in filmul lui Francis Ford Coppola, „The Outsiders”, iar in 1985 in productia „Legend”, regizata de Ridley Scott. In 1986, Tom Cruise devine un actor de clasa A, jucand in Top Gun”, un film ce a adus peste 354 milioane de dolari incasari. Tot in 1986 a jucat in filmul lui Martin Scorsese, „The Color of Money”, alaturi de Paul Newman. La sfarsitul aceluiasi an, este distribuit si in pelicula Rain Man”, alaturi de Dustin Hoffman, un film care a castigat 8 premii Oscar.  

In anul 1990 a primit premiul People’s Choice la categoria „Actorul Favorit” si Chicago Film Festival la categoria „Cel mai Bun Actor” pentru filmul „Born on the Fourth of July”. Patru ani mai tarziu, „National Board of Review” il desemneaza „Cel mai Bun Actor” pentru rolul din filmul „Jerry Maguire”. A fost nominalizat de trei ori la premiul Oscar cu rolurile sale din „Born on the Fourth of July” (1989), „Jerry Maguire” (1996) si „Magnolia” (1999) si a castigat trei Globuri de Aur cu aceleasi filme.

Urmeaza filme intense, cu multe cronici pozitive, ca „A Few Good Men”, cu Jack Nicholson si Demi Moore, „The Firm” al lui Sydney Pollack, „Interview with the Vampire”, „Mission: Impossible” in 1996 si in thriller-ul erotic „Eyes Wide Shut”, cu Nicole Kidman. Incepand cu anul 2000 rolurile sale s-au rarit, insa si-a intensificat activitatea controversata ca membru al Bisericii Scientologice. A mai jucat in deja franciza „Mission: Impossible II”, drama „Vanilla Sky” alaturi de Cameron Diaz si Penelope Cruz, „Minority Report” regizat de Steven Spielberg, „The Last Samurai”, „Collateral” alaturi de Jamie Foxx, „War of the Worlds”, „Mission: Impossible III”, „Lions for Lambs”, „Tropic Thunder” si thriller-ul istoric „Valkyrie”. Anul 2010 ni-l aduce din nou in atentie, Tom filmand pentru comedia „Knight and Day”,  alaturi de Cameron Diaz.  

In 2013 il putem vedea pe Tom Cruise in „The Matarese Circle”, „The Hardy Men”, „Oblivion”, „Motorcade” si „Men”.

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.fanpop.com

Search

mai, 2024