Ziua de Sanziene – traditii si obiceiuri

In fiecare an, pe 24 iunie, romanii marcheaza sarbatoarea Sanzienelor. Noaptea ce precede aceasta  zi se crede ca este magica. In Moldova, crestinii ortodocsi se roaga la moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava.  Ei spera ca vor scapa astfel de necazuri si de boli. In credinta populara se zice ca in noaptea de Sanziene (23/24 iunie) se deschid cerurile, iar Sanzienele danseaza. Este o sarbatoare a Soarelui, a dragostei si a poftei de viata.  

Legendele spun ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii. Ele se prind in hora si „dau puteri” deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. In popor se crede ca in noaptea Sanzienelor zanele zboara prin aer sau umbla pe pamant. Ele canta si impart rod holdelor, femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolnavii, apara semanaturile de grindina.  

Daca oamenii nu le sarbatoresc cum se cuvine, Sanzienele se supara, devenind surate bune cu inraitele Iele sau Rusalii. Sanzienele se razbuna pe femeile care nu tin sarbatoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gura. Nici barbatii nu scapa usor. Pe cei care au jurat stramb vreodata sau au facut alt rau, ii astepta pedepse ingrozitoare, despre Sanziene stiindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate.  

Potrivit traditiilor, fetele culeg de pe camp flori de sanziene si impletesc cununi. Apoi arunca peste case coronitele. Daca se lovesc sau se agata de horn, vestesc o cununie apropiata. In zorii zilei, flacaii se aduna in cete si strabat satele, cu flori de sanziene la palarii.  

 Alte traditii si obiceiuri:

  • Sarbatoarea Sanzienelor mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de „Amutitul Cucului”. Se crede ca daca cucul inceteaza sa cante inainte de Sanziene, inseamna ca vara va fi secetoasa.

  • Pentru a fi sanatosi si avea spor in munca, in acest moment de inceput al secerisului, oamenii isi puneau la brau tulpini de cicoare.

  • Pentru alungarea spiritelor malefice se aprindeau focuri in care se aruncau substante puternic mirositoare si se striga in jurul focurilor.

Sub aspect religios, in ziua de 24 iunie, in Bucovina se sarbatoreste cu mare fast Aducerea moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Acum, ca si alta data, in aceasta zi se aduna mii de pelerini pentru a participa la ceremonia scoaterii moastelor Sfantului Ioan.    

Sursa: www.ro.wikipedia.org / www.sfatulparintilor.ro
Sursa foto: www.ziuaveche.ro

Search

noiembrie, 2024