Numit si pictorul albastrului infinit, Sabin Balasa a fost autor, regizor de filme de pictura animata, dar si scriitor. A fost scolit la Craiova si apoi la Bucuresti, fiind absolvent al Institutului de Arta „Nicolae Grigorescu”. A fost legat spiritual de Italia pe care a vizitat-o de mai multe ori, pentru a primi diferite premii, dar si pentru a picta, in special in Florenta.
Aceeasi legatura a simtit-o fata de Iasi, unde a realizat in intervalul 1968-1978 celebrele murale din Sala Pasilor Pierduti a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. La Iasi s-a simtit permanent ca acasa, motiv pentru care declara, cu umor, ca este „moldovean de origine oltean”. Prima lucrare din cele 19 murale a fost portretul poetului Mihai Eminescu.
A avut expozitii la Roma, Stockholm, Moscova, Bucuresti, Cluj, Iasi. In semn de apreciere, i s-au decernat diferite distinctii si premii in Romania, Italia si Statele Unite: „Medalia de Aur“ a „European Painting Competition“, Pescara, Italia, 1965; „Pelicanul de Argint“ al Festivalului International de film animat, Mamaia, Romania, 1966; Medalia de bronz „Albert Einstein“, a Fundatiei Academice Internationale, SUA, 1989. A scris si doua romane, publicate in 1996 si 2002, „Desertul albastru“ si „Exodul spre lumina“.
Temele majore ale picturilor lui Sabin Balasa sunt reprezentate prin femei sculpturale cu aer mitic, barbati infatisati in acte de meditatie, animale amintind de un hibrid intre inorogi fara coarne si centauri. Mediul si fundalul picturilor lui Balasa amintesc de adancul unui ocean si de imaginile posibile de pe suprafetele altor planete luminate de sori. Dincolo de valoarea intrinseca a picturii sale, apreciata in intreaga lume cu atribute acordate doar capodoperelor, opera ampla a lui Sabin Balasa, care cuprinde, deopotriva si creatia cinematografica, literara si publicistica, si-a pus amprenta inconfundabila asupra epocii.
Marii colectionari din Romania, dar si din Europa si SUA, i-au dorit lucrarile, crescand cotatia acestora la valori ametitoare pentru artisti cu mai putin noroc sau talent. Succesele sale au atras si contestari vehemente, alimentate, cel mai adesea, de faptul ca picturile sale se vindeau cu preturi mult mai mari decat ale clasicilor romani si absolut nesperate de contemporani.
Sabin Balasa s-a stins din viata in data de 1 aprilie 2008, la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti in urma unui cancer pulmonar. A fost inmormantat la Cimitirul Eternitatea din Iasi in data de 5 aprilie 2008.
Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.evz.ro