42 de ani de Tupac

Tupac Amaru Shakur, cunoscut sub numele de 2Pac, Makaveli sau doar Pac, a fost un artist american renumit pentru muzica si poeziile sale, cariera de actor si activismul social. Artistul a intrat in Guinness Book of World Records ca fiind rapperul cu cele mai multe vanzari de albume din lume, peste 120 de milioane, 65 de milioane doar in America. Majoritatea cantecelor lui Tupac sunt despre viata grea din ghetouri, rasism, problemele din societate. Tupac este renumit pentru sustinerea egalitatii rasei si egalitatea economica.  

Si-a inceput cariera de rapper in anul 1990 cand a inregistrat prima sa melodie cu ajutorul grupului vocal Digital Underground. Mai tarziu a fost lansat primul sau album si anume „2Pacalypse Now” care i-a adus foarte multe critici din cauza limbajului agresiv. In 1993, Tupac formeaza grupul Thug Life impreuna cu cativa prieteni de ai sai. Grupul a lansat primul si ultimul lor album „Thug Life Vol. 1” in 1994.  

Tupac Shakur a fost atras si de actorie, incepandu-si cariera in acest domeniu cu filmul ,,Juice”, din 1992. In 1993, a jucat in filmul ,,Poetic Justice”, alaturi de Janet Jackson, apoi in „Above The Rim” (1994), „Bullet” (1996) care a fost lansat la cateva luni dupa moartea sa. In 1997, a fost lansat ultimul film a lui Tupac, numit „Gang Related”, unde joaca rolul unui detectiv corupt.  

Tupac este singurul artist care a avut un album („Me Against The World”) pe primul loc in Bilboard 200 in timp ce era in inchisoare. Albumul a debutat cu numarul 1 in Bilboard 200 si a ramas acolo timp de cinci saptamani. Dupa ce a fost eliberat, Tupac a semnat imediat cu casa de discuri Death Row, formand un grup nou numit The Outlawz pe al caror membri i-a introdus in piesa „Hit’em up”. In februarie 1996, Tupac Shakur lanseaza al patrulea sau album intitulat „All Eyes On Me”, un album dublu, ceea ce l-a facut primul rapper din istorie care a lansat un album ce continea doua parti.  

Pe 7 septembrie 1996, Tupac Amaru Shakur a fost impuscat de persoane inca necunoscute, si s-a stins din viata pe data de 13 septembrie 1996, din cauza unor complicatii pulmonare. Cea mai mare parte din ce s-a intamplat in acea noapte ramane inca un mister pana in zilele acestea. 

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Susa foto: www.sbtv.co.uk

Search

mai, 2024