Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech a fost unul dintre reprezentantii de seama ai curentului suprarealist. Originar din provincia Catalonia, Dalí a devenit o vedeta internationala prin aparitiile sale excentrice si excesele de megalomanie.
Inca de copil, pictorul a manifestat un viu interes pentru pictura, primele incercari facandu-le pe cutii de carton pentru palarii. Dalí isi va urma studiile in Madrid, iar prima sa expozitie va avea loc in 1918, in teatrul local din Figueras. In 1921 intra la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid. Este interesat de futuristii italieni, apoi de „Scoala de Metafizica” a lui Giorgio De Chirico, care ii va influenta considerabil evolutia artistica, mai cu seama ca lecturile pasionate din Freud trezisera vocatia pentru manifestarile inconstientului in arta. In anul 1926 se duce la Paris, unde face cunostinta cu André Breton, Pablo Picasso, Joan Miró si Paul Eluard.
Comportamentul sau excentric a facut ca in 1934 sa fie exclus din grupul artistilor suprarealisti, ceea ce nu-l impiedica sa se considere singurul artist capabil de a capta „formele suprareale”. Ca alternativa la „automatismul psihic” preconizat de Breton, Salvador Dalí recurge la propriul sau stil ca „metoda paranoico-critica”. Astfel, imaginile pe care pictorul incearca sa le fixeze pe panza deriva din agitatia tulbure a inconstientului (paranoia) si reusesc a capata forma numai datorita rationalizarii delirului (momentul critic).
Intre 1939 si 1948 traieste la New York, unde expozitiile sale obtin un succes triumfal. Artistul se complace intr-o mandrie provocatoare si creeaza teme in care apare, obsesiv, un univers sub semnul erotismului, sadismului, scatologiei si putrefactiei.
In 1983, Dali picteaza ultimul sau tablou, „Coada de randunica”. Dupa un accident in care sufera arsuri grave, se retrage din viata publica. Paraseste castelul sau si se adaposteste in turnul „Galatea” (numit asa in cinstea sotiei sale) din „Teatro-Museo”, unde va muri in ziua de 23 ianuarie 1989.
Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.conceptualpaths.com