Terrafugia TF-X – masina zburatoare a viitorului

Desi omenirea viseaza de mult la momentul in care va putea conduce masini zburatoare, asa cum vedem prin filme, pana acum am asistat la cateva tentative nereusite ale acestui proiect al viitorului. Ei bine, toate acestea s-ar putea schimba cu Terrafugia TF-X care este, in esenta, o masina hibrida plug-in care poate sa zboare.  

Si, pentru ca previziunile din trecut sa se adevereasca, cei de la Terrafugia spun ca soferul unui TF-X ar avea nevoie de doar cinci ore pentru a invata sa zboare cu aparatul. Aceasta declaratie destul de indrazneata se bazeaza in mare parte pe sistemul automat de zbor, care se ocupa si de decolarea si aterizarea avionului-masina.  

Problema este ca toate aceste caracteristici sunt, deocamdata, doar pe hartie, fiindca proiectul Terrafugia TF-X se afla inca in stadiul de dezvoltare si ar putea dura inca 12 ani pana cand va fi gata in totalitate.  

Inca nu exista un set detaliat de date tehnice, dar, in principiu, masina zburatoare va avea parte de un motor cu ardere interna care dezvolta 300 CP, precum si doua motoare electrice de 447 kW care vor asigura decolarea si aterizarea in plan vertical.  

Mai mult, daca va vedea lumina zilei, TF-X va avea o serie de sisteme de siguranta care vor face in asa fel incat soferul/pilotul sa nu se prabuseasca. Unul dintre ele presupune selectarea a doua zone predefinite de aterizare, dintre care una de urgenta. In plus, daca masinuta nu va avea suficienta putere pentru a ajunge la locul de aterizare sau daca prognoza meteo spune ca se anunta vreme foarte rea, calculatoarele nu te vor lasa pur si simplu sa decolezi, asa ca vei fi nevoit sa iti continui drumul pe sosea.  

Desi e prea devreme sa vorbim despre preturi, oficialii companiei au spus ca planuiesc sa produca modelul TF-X intr-un ritm comparabil cu ritmul industriei auto. Chiar daca pare tot un vis al unor ingineri, Terrafugia TF-X are, totusi, sanse sa ajunga realitate, fiindca cei de la Terrafugia au testat deja cu succes o alta masina zburatoare, denumita Transition.  

Voi ce spuneti? Ati conduce o astfel de masina-zburatoare? 

Sursa si credit foto: www.promotor.ro

Search

aprilie, 2024