Tripla sarbatoare de 9 mai

Data de 9 mai are o semnificatie extrem de importanta atat pentru romani, cat si pentru ceilalti cetateni ai Europei. Sarbatorim astazi, in primul rand, Ziua Independentei de Stat a Romaniei, apoi finalizarea celui de-al Doilea Razboi Mondial si, nu in ultimul rand, ziua ce a marcat inceputul constituirii Uniunii Europene.

Astfel, in data de 9 mai 2013 se implinesc 136 de ani de cand Romania si-a castigat independenta. Atunci, sesiunea extraordinara a Adunarii Deputatilor a proclamat independenta de stat a Romaniei. Cel care a citit Declaratia de Independenta a Romaniei in Adunarea Deputatilor este Mihail Kogalniceanu. Romania a semnat, in data de 4 aprilie 1877, Conventia cu statul rus in contextul in care in Balcani se prefigura conflictul dintre Imperiul otoman si cel Tarist. Independenta Romaniei, ca si independenta Serbiei si a Muntenegrului, precum si unirea Dobrogei cu Romania, au fost recunoscute prin Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878) si prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).  

Un alt eveniment major care a influentat viitorul Romaniei si al romanilor a avut loc la aceeasi data, in 1945, cand, dupa sase ani de razboi mondial, Germania nazista isi anunta capitularea, ziua fiind proclamata ca Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial.  

Data de 9 mai 1950 va mai ramane un reper in istoria mondiala si ca ziua in care tarile Europei au hotarat sa se ridice si sa faca fata puterilor mondiale, prin crearea unei uniuni care sa sprijine dezvoltarea economica, sociala si culturala a membrilor sai. Pentru UE, aceasta zi este de asemenea cunoscuta ca „Ziua Schuman”, comemorand declarația istorica a ministrului de externe francez, Robert Schuman.  

Prin urmare, nu ar fi deplasat daca astazi am medita putin la toate aceste evenimente istorice care ne-au influentat existenta. La multi ani tuturor!   

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.calaromani.wordpress.com

Search

aprilie, 2024